Op 1 juli 2015 is de categorie T van het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met landbouw- en bosbouwtrekkers. Met een T-rijbewijs mag je vanaf 16 jaar een tractor besturen.

De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de veiligheid voor landbouwvoertuigen.

Voor wie geldt dit rijbewijs?
Je hebt het T-rijbewijs alleen nodig als je bepaalde landbouwvoertuigen (LBT en MMBS) bestuurt op de openbare weg. Het trekkercertificaat bestond al. Als je voor 1 juli 2015 al in het bezit was van het trekkercertificaat kun je dittot 1 juli 2016 tegen betaling omwisselen voor een T-rijbewijs.

Heb je al een rijbewijs?
Als je 18 jaar bent en in bezit van het B-rijbewijs, dan is dit rijbewijs geldig voor het besturen van een LBT en MMBS. Bij verlenging van het rijbewijs krijg je de categorie T automatisch bijgeschreven op het rijbewijs. Als je de bijschrijving van het T-rijbewijs eerder nodig hebt, bijvoorbeeld voor het buitenland, dan kun je dit aanvragen bij de gemeente.
Ook als je het C-rijbewijs hebt, ben je gemachtigd om een LBT en MMBS te besturen op de openbare weg en krijg je de categorie T automatisch bijgeschreven.

Hoe kun je het T-rijbewijs halen?
Als je nog geen 18 bent en geen trekkercertificaat hebt, dan heb wel een T-rijbewijs nodig. Je kunt het T-rijbewijs halen door het theorie-examen (vanaf 15,5 jaar) en het praktijkexamen (vanaf 16 jaar) af te leggen via een rijschool of agrarische school (zie: www.groenonderwijs.nl). Een alternatief is om voor invoeringsdatum alsnog het trekkercertificaat te halen en deze vervolgens omwisselen voor een T-rijbewijs.

Zie voor meer informatie ook www.rdw.nl.