Wat kosten vernielingen?


Vandalisme en vernielingen is de afgelopen anderhalf jaar afgenomen in Langedijk, toch blijft het een probleem. Met name aan en rond openbare gebouwen is veel sprake van vernielingen. De vandalismemeter laat zien hoeveel financiële schade door vandalisme aan eigendommen van de gemeente Langedijk is aangericht in het eerste halfjaar van 2015.


Vandalisme is het met opzet kapot maken van andermans eigendommen, een strafbaar feit. Vandalisme is vervelend en kost de gemeenschap jaarlijks veel geld. Halverwege 2015 staat de het bedrag op € 23.388. Een toename ten opzichte van het eerste halfjaar van 2014, toen was de schade € 14.508.

Gemeentelijke gebouwen

In de meter zijn de kosten opgenomen van schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en gymlokalen (exclusief kosten personele inzet). Vernielingen in de openbare ruimte (bv. straatmeubilair en verkeersborden) en aan particuliere eigendommen (bv. auto’s) zijn niet meegenomen.

Op locaties waar veel vandalisme plaatsvindt slaan gemeente, politie, jongerenwerk en schooldirecties de handen ineen met een locatiegerichte aanpak. Bij het aanpakken van vandalisme is uw hulp belangrijk. Wij vragen u om samen met ons het aan te pakken. Hoe? Door erover te praten met uw kinderen, elkaar aan te spreken en vernielingen te melden:

Ziet u iets vernield worden?
Bel 112 als u ziet dat iemand iets doet (heterdaad).

Zijn de daders al verdwenen?
Bel 0900-8844 (politie) of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Waar kunt u schade melden?
Ziet u vernielingen, schade of een met opzet vervuilde omgeving dan kunt u dit melden bij de gemeente Langedijk via 0226 33 44 33 of bij het digitale loket op deze website bij ‘Melding openbare ruimte'.