EDAM - BOL kent een sterk seizoen. De ploeg uit Broek op Langedijk staat na de 4-1 overwinning op Overbos nog altijd sterk op de vierde positie, en de verschillen met de top drie zijn erg klein. Komend weekend kan het weer verkleint worden.

In gesprek met spits Sietse Brandsma wordt duidelijk dat BOL het niet realistisch vindt om voor het kampioenschap te gaan. “Het kampioenschap zal lastig worden voor ons omdat we de komende wedstrijden ook nog een aantal mensen missen. Maar je weet het natuurlijk nooit” waarmee Brandsma natuurlijk wel hoopt op de titel. Een achterstand van vijf punten is namelijk overbrugbaar voor BOL. Het streven ligt ergens anders. “Ons streven is een periodetitel en dat is naar mening ook het hoogst haalbare” aldus de spits die veel doelpunten weet te maken voor zijn ploeg.

Afgelopen zaterdag won BOL met 4-1 van Overbos. “Het was een vreemde wedstrijd. Ik kijk er tevreden op terug dat wij zo makkelijk een tegenstander wegspelen want het had na rust wel 6-0 of 7-0 kunnen staan. Dat doe je niet en dan wordt het 4-1 waar het eigenlijk hoger uit had moeten lopen” aldus de man die zelf drie doelpunten wist te maken in die wedstrijd.

Tussen 2008 en 2015 was Pieter Bas den Hartigh de spits van BOL. In zeven seizoenen wist de aanvaller maar liefst 178 doelpunten te maken. In de derde klasse scoorde hij in 2012/2013 de meeste doelpunten in een seizoen, namelijk 51. In de tweede klasse ligt zijn record op 27 doelpunten, welke drie seizoenen geleden werd bereikt.

Sinds 2012 is ook Sietse Brandsma een spits om rekening mee te houden. In vier en een half seizoen staat de teller al op zestig doelpunten. Dit seizoen heeft hij al 24 doelpunten op zijn naam staan waarmee hij gedeeld topscoorder is in de tweede klasse. De speler durft zichzelf nog niet te vergelijken met den Hartigh. “Daar durf ik me zelf nog niet echt mee te vergelijken. Wij zijn verschillende spelers en hebben verschillende kwaliteiten, wel scoorde hij wat makkelijker”. Brandsma vervolgt; “Toch sta ik nu al op 24 doelpunten en Pieter Bas heeft in de tweede klasse nooit meer gemaakt dan 27. En we zijn pas net over de helft van het seizoen” vertelt de aanvaller met een glimlach.

Stap omhoog

Pieter Bas den Hartigh besloot op jonge leeftijd de stap te maken naar Koninklijke HFC, de huidige tweede divisionist. Brandsma lijkt al op jongere leeftijd klaar te zijn voor een stap omhoog. “Zoals het er nu naar uit ziet blijf ik bij BOL” waarmee Brandsma aangeeft niet direct weg wil. “Er hebben zich al wel diverse clubs gemeld en er spelen wel wat dingen. Maar daarentegen heb ik het naar mijn zin bij BOL en ben ik nog maar twintig dus het kan later ook nog” waarmee de jonge aanvaller verstandig nadenkt over de stappen die hij maakt. “De ambitie om hogerop te gaan heb ik zeker, maar ik zie nog geen reden om te vertrekken” besluit de aanvaller zijn toekomstvisie.

Komend weekend wacht een uitwedstrijd in Edam tegen EVC, de nummer elf van de competitie. “De uitwedstrijd tegen EVC wordt een lastige. Vorig jaar wonnen we daar met 0-1 en dit seizoen met 4-2 wat ook niet makkelijk ging” blikt Brandsma terug op eerdere ontmoetingen. Vertrouwen is absoluut aanwezig; “Toch denk ik dat wij daar de drie punten zullen halen omdat we in een goede vorm verkeren”.

EVC behaalde in 2017 slechts één punt uit twee wedstrijden. Tegen hekkensluiter Opperdoes moest men genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel, en afgelopen zondag ging de ploeg met 4-0 ten onder bij WV-HEDW.