NOORD HOLLAND - De jaarlijkse fietstoertocht over de Westfriese Omringdijk staat op zondag 25 juni geheel in het teken van cultureel erfgoed. Gezien het groeiend aantal deelnemers aan de fietstocht over de 800 jaar oude Omringdijk wordt volgens organisator Le Champion de combinatie van sport en cultuur steeds populairder. Zo stappen op de vierde zondag van juni naar verwachting 2.500 deelnemers op de fiets om vanuit meerdere historische VOC-steden de route over de monumentale dijk te fietsen.

Fietsen in Holland boven Amsterdam

Fietsen over de Westfriese Omringdijk is fietsen over een icoon in de regio ten noorden van Amsterdam, een gebied dat alles heeft wat het echte Holland te bieden heeft. Gezellige startlocaties zijn ingericht in de VOC-steden Enkhuizen en Hoorn, in Kolhorn in de Westfriese gemeente Hollands Kroon  en Alkmaar, waar in 1196 ooit begonnen werd met de aanleg van de Westfriese Omringdijk. Op het fietspad van de Rekerdijk bevindt zich nog steeds het officiële 0-punt.

Bij de verzorgingspost in Medemblik, direct gelegen aan de Westfriese Omringdijk, kunnen deelnemers aan de 135 en 80 km vanuit Hoorn en Enkhuizen 'even stoom afblazen' in het Nederlands Stoommachinemuseum. In Hoogwoud is Molen de Lastdrager speciaal geopend en kunnen deelnemers aan de kortere afstanden gratis naar binnen voor een bezichtiging. Grand café Het Hop, pal naast de Omringdijk, is de nieuwe startlocatie in Hoorn waar deelnemers op het terras kunnen genieten van het vrije uitzicht over het IJsselmeer.

Westfriese lekkernijen

Meefietsen op zondag 25 juni is wellicht de beste manier om Westfriesland en zijn verborgen schatten te ontdekken. Deze oudste dijk van Nederland heeft haar functie als waterkering lang geleden verloren, maar stijgt de laatste jaren weer in aanzien bij outdoor sporters die het 126 km lange monument dwars door het polderlandschap wandelend, lopend of fietsend verkennen. Met het zonnetje boven het hoofd, de golfjes en het binnendijkse groen en met de aanblik van molens en koeien. Alle start en verzorgingslocaties zijn Westfriese verrassingen, waar streekproducten zoals Westfriese krentenmik of Enkhuizer koek wordt uitgedeeld en lokale entertainers zorgen voor

Westfries vermaak. Eenvoudig maar goed, zoals een Westfries het zich wenst.

Goed Doel

Dit jaar gaat de opbrengst van de fietstocht naar Stichting De Westfriese Molens, die zich inzet om cultureel erfgoed te bewaren en molens in het gebied Westfriesland draaiend en malend te houden.

Meelmolen De Lastdrager te Hoogwoud behoeft dringend restauratie en Le Champion steunt de Stichting dit jaar in haar streven deze restauratie te kunnen beginnen.

Inschrijven met voordeel

Online inschrijven is mogelijk via www.rondevandewestfrieseomringdijk.nl. Deelnemers die zich voor 12 juni registreren, delen mee in het lage inschrijfgeld. Er kan gekozen worden uit afstanden van 50, 80 en 135 km, elk te volgen vanuit de startlocaties Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn. De afstand van 135 km over de gehele Omringdijk is een prestatieve toertocht voor de meer getrainde wielrenner. Voor recreatieve fietsers en beginnende racefietsers zijn afstanden van 50 en 80 km uitgezet. Deze kortere routes gaan voor een deel over de Omringdijk en deels door het binnen de dijk gelegen Westfriese landschap.