SINT PANCRAS – Hij maakte zowel promoties als degradaties mee, ging altijd voorop in de strijd, en ontpopte zich tot ‘Mister Vrone’. Afgelopen zondag werd René Groenenboom terecht in het zonnetje gezet, de 34-jarige routinier passeerde eerder dit seizoen de mijlpaal van 500 wedstrijden.

Zoals vele kinderen begon René Groenenboom al op zijn vijfde met voetballen. Zijn eerste wedstrijd speelde hij met Vrone F4, op bezoek bij Hugo Boys F2. Die wedstrijd verloor hij met 4-0. In de jaren erna werd duidelijk dat Groenenboom niet zomaar genoegen nam met een nederlaag.

Enorme aanjager
In de D-Pupillen werd Groenenboom gecoacht door Steve Vis. “Ik heb René in de D-selectie en de B-selectie getraind. Wat toen al ontzettend opviel was zijn gedrevenheid. Hij was altijd een enorme aanjager in het veld en had er zowel binnen als buiten het veld alles voor over om te winnen’.

Champagne
Een speler die lang met Groenenboom samenspeelde, was Dwight Vis. “We kwamen samen in de D1 terecht. Daarna vierden we in de B1 ons enige kampioenschap samen in de jeugd. René was aanvoerder van dat team, dus mocht na afloop van de kampioenswedstrijd (uit bij HSV 1-2 winst) de champagne spuiten. Hij vergat echter om zijn duim op de fles te houden, waardoor de champagne niet spoot maar gewoon uit de fles klotste” herinnert Vis zich nog.

In de jaren erna bleef het duo samen spelen, tot aan het eerste team. In de hoofdmacht kwam het duo jarenlang met elkaar in actie. “Wat ik enorm knap vind aan René is dat hij eigenlijk nooit slecht speelde. Hij speelde altijd minimaal een zes of hoger en was daarom altijd enorm betrouwbaar. Ook het feit dat hij nu nog steeds Vrone 1 op sleeptouw neemt, terwijl al zijn generatiegenoten al jaren zijn gestopt, vind ik enorm bewonderenswaardig. Zijn vader heeft ook tot op late leeftijd in Vrone 1 gespeeld en René treedt zo wel in zijn voetsporen”.

Onder leiding van toenmalig hoofdtrainer Han Visscher mocht Groenenboom in 2001 voor het eerst zijn opwachting maken. Tegen Meervogels’31 speelde de toen 17-jarige de laatste tien minuten mee. Vanaf het seizoen 2002/2003 sloot de middenvelder vast aan bij het eerste team, wat destijds onder leiding stond van Ron Weinbrecher.

Echte Vroniaan
“Snel, fanatiek, voorop in de strijd en altijd kritisch op zichzelf, spelers en trainers. Hoe kunnen we nog beter voetballen? Zo herinner ik me René Groenenboom” vertelt Weinbrecher, die tussen 2001 en 2008 maar liefst zeven seizoenen aan het roer stond bij Vrone. “Vol zelfvertrouwen kwam René vanuit de A-junioren naar de selectie. Hij maakte alle promoties mee en nog steeds speelt hij vol ambitie. Het typeert de voetballer Groenenboom. Met zeurpieten had hij geen medelijden. Mede voetballers moesten niet zeuren, maar de mouwen opstropen. Tegenstanders die aan het janken waren of het onderspit moesten delven in een duel met René typeerde hij als ‘natte winden’. Als je het hebt over een echte Vroniaan bedoel je René Groenenboom” besluit de oefenmeester die lange tijd met Groenenboom samenwerkte.

Willem Zeijlmans
Na zeven seizoenen onder Weinbrecher te hebben gespeeld was het Jorgen Heurter die twee seizoenen de scepter zwaaide. Na het vertrek van Heurter kwam Willem Zeijlmans aan het roer. “René was in mijn tijd eigenlijk al een routinier. Een voorbeeld voor de jeugd ook. Als René per seizoen twee trainingen miste, was dat veel. Ook in het veld was hij een vaste en drijvende kracht, voor een trainer een ideale teamspeler. Hij verzaakte nooit, ging altijd voorop in de strijd, van de eerste tot de laatste minuut. Bij mij speelde René rechtermiddenvelder, maar hij bestreek de gehele rechterkant. Naast een fantastische instelling had hij ook tactisch vermogen. Je kon René met een taak of opdracht het veld insturen.”

vertelt Zeijlmans, die in totaal vier seizoenen aanbleef als hoofdtrainer. “Toen ik later trainer/coach werd bij Dirkshorn en de Regioselectie voor de traditionele oefenwedstrijd tegen AZ mocht samenstellen, heb ik geen moment getwijfeld om René te selecteren, naast vele topklassers en hoofdklassers. Een waardering voor een jarenlange en fijne samenwerking. Ik was er ook van overtuigd dat hij dat niveau aankon, dat gevoel werd bevestigd. We hebben hier beiden ook van genoten”

“René is een rustige en betrouwbare jongen, maar ook enorm gepassioneerd, een echte liefhebber. Altijd één van de eerste spelers die je invult in de opstelling. Een bescheiden jongen, maar door zijn houding en gedrag een alom geaccepteerde leider. Fijn om mee te werken.” besluit Zeijlmans.

Zowel coaches Weinbrecher en Zeijlmans, als teamgenoot en goede vriend Dwight Vis maken duidelijk hoe fijn de herinneringen zijn aan René Groenenboom, de routinier die al die jaren nagenoeg blessurevrij doorkwam.

Tak en Stek
Zoals vele voetballers heeft ook René Groenenboom een bijnaam, zo vertelt oud teamgenoot Richard Rijsterborgh. “Toen René bij de selectie kwam, speelde zijn oudere neef Robert Groenenboom ook in de selectie. Robert noemen we "tak", dus was de naam "Stek" voor Rene snel gevonden. Zo word hij nu nog steeds genoemd in Sint Pancras” vertelt Rijsterborgh, die maar liefst zeventien seizoenen voor het eerste team uitkwam. “Stek was altijd zeer fanatiek in het veld, de boog stond altijd gespannen en er moest gewonnen worden. Als we verloren was hij er in de kantine nog steeds ziek van. Eenmaal in dorpskroeg Rust-Wat kwam hij tot bezinnen en was hij de vrolijkheid zelve. Wat dat betreft heeft de kroeg Rust-Wat altijd een helende werking gehad op Stek.”

Rijsterborgh: “Het hoogtepunt van René als voetballer was de bekerwedstrijd, uit tegen Spakenburg. We kwamen 1-0 voor door een lange sprint van René die daarna de bal in de verre hoek schoot, ‘werelds’ blikt de oud teamgenoot terug.

Duidelijk is dat René Groenenboom een bijzondere indruk heeft achtergelaten op oud teamgenoten en oud coaches, en wordt hij geprezen om zijn inzet en gedrevenheid. Na bijna 29 jaar waarin hij altijd voorop ging in de strijd, is de huidige aanvoerder uitgegroeid tot ‘Mister Vrone’ en kan Groenenboom zowel binnen als buiten de lijnen als een icoon worden beschouwd.