LANGEDIJK – Na de promotie van vorig seizoen is LSVV dit seizoen nieuw in de eerste klasse. Nooit eerder speelde de ploeg op dit niveau. Voor coach Rob Klanker is de eerste klasse allesbehalve nieuw. Met zijn vorige club de Foresters was de oefenmeester drie seizoenen actief op dit niveau. “Terug op bekend terrein”

Met Rob Klanker heeft LSVV een coach binnengehaald die weet wat er op dit niveau gevraagd wordt, “vooral tactisch wordt er meer gevraagd” vertelt de coach, die andere dingen vraagt dan zijn voorganger Sem Wokke. “Ik vraag heel veel spelplezier, veel met elkaar voetballen en dat spelers weten wat er van hen verwacht wordt”. De veranderingen in de spelopvatting en manier van spelen lijken keurig opgepakt te worden door de ploeg. Klanker: “Ik ervaar het eigenlijk heel erg goed, verbazend goed zelfs. In de beker en zuurkoolcup is het op één wedstrijd na heel goed gegaan”. De coach kent daarnaast ook zeker de gevaren, “het kan niet met stapje minder. Je moet de hele wedstrijd goed spelen, en niet maar één helft. Als je een paar minuten niet doe wat er verwacht wordt naar elkaar dan sta je zo 1-0 of 2-0 achter”.

De manier van spelen zal voor de toeschouwers van de Langedijkse formatie zeer welkom zijn. De ploeg hanteert minder snel een lange bal, en probeert nog meer voetbal in het spel te brengen. “Ik ben wel een type trainer die wil dat er gevoetbald wordt, dat je zelf bepaald via welke kant en op welke manier er gevoetbald worden”. Met negen punten uit zeven wedstrijden lijkt de nieuwe manier van spelen zijn vruchten af te werpen. Het levert LSVV in ieder geval een voorlopige achtste plaats op. “Ik hoor van andere trainers dat er bij ons meer gevoetbald wordt dan andere ploegen in deze klasse, en ook hoe LSVV voorheen speelde” vertelt de oefenmeester. Toch is het zo dat de eersteklasser een andere manier van spelen gewend is. “Je merkt vooral dat als een tegenstander je even vastzet, of het iets moeilijker loopt dat het dan wel weer naar voren komt”.

Punten echt verdient
Met de voorlopige achtste plaats bevindt LSVV zich in de middenmoot. De competitiestart mag daarom sterk worden genoemd. “Een wedstrijd of twee geleden was ik heel tevreden. Nu zie ik punten waar we weer aan moeten gaan werken. Maar dat is helemaal geen schande” aldus Klanker. “Net verliezen bij Uitgeest, terwijl je een gelijkspel moet behalen. En de wedstrijd tegen Fortuna Wormerveer waar het in een helft prima gaat, en je het in een paar minuten weggeeft en dat is zonde, maar dat is ook voetbal”. Het terugblikken zal voor Klanker in de winterstop zijn. “Pas halverwege kan je echt zien waar je hebt geplust of iets heb laten liggen. We hebben niet heel veel mazzel gehad met de punten die we hebben, dus die hebben we we ook echt verdiend”.

Naast het vertrek van Sem Wokke, en de komst van Rob Klanker is er een andere wijziging in de technische staf. Met ‘Mister LSVV’ Rob ter Burg heeft Klanker er een assistent bij. “Ik ken Rob al heel lang” vertelt Klanker, die de gedrevenheid van zijn naamgenoot aanmoedigt. “Je moet niet naast me gaan zitten en verder niets doen. Dat hij zich laat horen moet ook, dat hebben we nodig. Hij is wel heel makkelijk in deze rol belandt. Hij heeft heel veel ervaring met wat er verwacht wordt, en let er goed op dat zij dat ook doen. Als het lekker gaat dan gaat het goed, en als zij wat laten liggen dan zit Rob ter Burg er bovenop”.

Geen scorebord seizoen
Samen met Rob ter Burg zal hij er dit seizoen voor moeten zorgen dat de ploeg zich handhaaft. “Dat is wel het doel. Maar we bekijken het per wedstrijd. Het is niet zozeer een ‘scorebord seizoen’. Het is belangrijk dat wij er elke week vol voor gaan. Nu je het in het begin zo gedaan heb, is de wens om onderin linkerrijtje te blijven”.

Komende zondag zal het vizier van LSVV echter niet op de competitie zijn gericht, maar op het bekertoernooi. ”Na vorige week is het heel prettig om die bekerwedstrijd te hebben, en om het goede gevoel te pakken en geconcentreerd te voetballen” vindt Klanker, die in de tweede ronde Roda’46 ontvangt, een derdeklasser. “In het bekervoetbal zegt niveau niet zoveel. Het gaat erom hoe je de wedstrijd ingaat”.