Nienke Beerling en Roos Duijn maken naam op de Nederlandse Kampioenschappen roeien op de bosbaan in Amsterdam.

Nienke Beerling, de 15 jarige inwoonster uit Broek op Langedijk kwam twee jaar geleden aanlopen bij roeivereniging OSSA om ook een roeien te proberen. Zondag 19 juni 2016 kwam ze uit met dorpsgenoot Roos Duijn uit op de Nederlandse kampioenschappen roeien op de Bosbaan in Amsterdam. Het kan snel gaan in het roeien bewijst de kleine maar fysiek sterke dame tussen de grote gevestigde verenigingen als Viking, Willem III, het Spaarne, de Zwolsche, de Hunze.

In de vroege ochtend verbaasde Roos en Nienke menig roeikenner met een ijzersterke klassering in de voorwedstrijden. Dit resultaat gaf direct recht op een plek in de A finale. Tijdens de race om 14:50 uur s ‘middags meldde de commentator vanuit de toren; niet te weten welke vereniging OSSA nu eigenlijk was. De andere finalisten, zoals Femke van de Vliet van het Utrechtse Vinking en Ilse Feenstra van de Koninklijk Roei en Zeilvereniging de Maas,  hadden in de roeiwereld al naam gemaakt maar; .... OSSA en Broek op Langedijk?????

Al hadden we verteld dat de meiden vanuit het kloeten met een koolvlet zijn overgestapt naar het roeien en daar kennelijk heel goed in zijn hadden de Amsterdamse commentatoren het vast ook geloofd. Niettemin gaven beide commentatoren blijk van groot respect dat  outsiders als Roos en Nienke toch mooi zesde van Nederland zijn geworden in de Meisjes 18 jaar Dubbel twee, en dat terwijl Nienke Beerling nog 16 moet worden. Een bijzondere prestatie in een nieuw persoonlijk record van 8:03 over 2000meter.

Wat is haar geheim? Nienke heeft naast talent een uitzonderlijke kracht voor een 15 jarige meisje.  Daarnaast heeft ze een sterke discipline om 4 keer per week te trainen, naast school en muziek. Zeer belangrijk voor haar talent ontwikkeling zijn ook haar ouders die haar hierin ondersteunen.

Dan is er nog de belangrijkste factor voor het succes, Roos Duijn. Roos is bijna twee jaar ouder dan Nienke en heeft haar het plezier in de wedstrijdsport mee gegeven. De 18 jarige Roos Duijn  is een uitzonderlijk technisch roeitalent wat gecombineerd met haar ijzersterke trainingsdiscipline zorgt voor een uitgebreide prijzenkast.

Als laatste succesfactor is daar nog het materiaal. Roos en Nienke komen uit in de Daddy Koel, een volwaardige wedstrijd dubbel twee bijeengebracht door giften en akties door en voor de jeugd van OSSA. Deze boot is vernoemd naar prominent OSSA lid en donateur Erik Koel, uit Broek op Langedijk. Deze ridder in de orde van Oranje Nassau zet zich al vele jaren in voor de jeugd van roeivereniging OSSA.

Wat een bundeling van talent in ons mooie Broek op Langedijk niet teweeg kan brengen in het zonnige Amsterdam.