Roparunners DreamTeam310 hopen op uw steun

‘Trachten leven toe te voegen aan de dagen waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Dat is het motto van de Roparun, de langste non-stop estafetteloop voor teams ter wereld, waarbij geld wordt ingezameld om het leven van kankerpatiënten draaglijker te maken. De teamcaptains Jan Judith Korver, Peter Stam en Remco Sieverts vertellen vol passie over hun doel.

DreamTeam310 loopt, met nog 374 andere teams, in het pinksterweekend van Hamburg of Parijs naar Rotterdam. Bij elkaar is het zo’n 570 kilometer vanuit Hamburg en 530 vanuit Parijs, die aan één stuk door acht lopers moet worden afgelegd. ,,Dat is inderdaad niet niks”, vertelt Jan Korver, die voor de 5e keer meedoet aan de tocht, dit jaar voor het eerst vanuit Hamburg.  ,,Je ziet af, hebt pijn en bent hartstikke moe want van slapen komt natuurlijk niets. Ik kan die pijn echter heel goed dragen als ik me besef dat ik hier zelf voor kies. Kankerpatiënten hebben het ook ontzettend zwaar, veel zwaarder zelfs. Zij willen misschien ook niet meer verder, maar moeten wel. Ze kiezen er niet zelf voor. Met dat besef in je achterhoofd krijg je ineens vleugels als loper zijnde.” Hoewel een belangrijk streven van de Roparun het inzamelen van geld voor praktische ondersteuning van mensen met kanker is, benadrukt DreamTeam310 dat dat zeker niet hun enige doel is. Jan: ,,We willen zo veel mogelijk positieve energie overbrengen aan mensen en hen laten zien dat ze er niet alleen voor staan in hun strijd tegen kanker. We willen ze laten weten dat we aan ze denken. De gedachte dat anderen achter je staan kan een belangrijke steun zijn bij alle onzekerheid tijdens het hele proces van behandelingen. We hebben al vaker gehoord dat mensen wat extra kracht wisten te putten uit onze deelname. Dat is een onbeschrijflijk mooi gevoel.”

Hoofdhuidkoelers “look good, feel better”
Natuurlijk blijft het primaire doel het inzamelen van geld voor de ondersteuning van mensen met kanker. Zo zijn er de afgelopen jaren al een aantal hoofdhuidkoelers bij elkaar gelopen/gefietst/gereden voor het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Dit zijn apparaten waarmee de toplaag van de hoofdhuid tijdelijk bevroren kan worden, zodat de haarzakjes van kankerpatiënten niet beschadigd raken door de bestraling. De haardos kan op die manier beschermd worden. Judith Korver vertelt: ,,Het is fantastisch dat wij er samen met alle andere teams voor kunnen zorgen dat een aantal van deze apparaten vanuit de Roparun in onze regio beschikbaar gesteld worden. Het betekent echt dat we voor de mensen híer in de regio in de weer zijn”.

Judith vertelt verder over een ander bijzonder doel van Roparun. “Dit jaar krijgt ‘ons’ Medisch Centrum Alkmaar € 1.200,00 voor een aantal workshops ‘look good, feel better’; juist daarmee laat Roparun zien te begrijpen wat nodig is om mensen daadwerkelijk te steunen. Deelnemers leren met make-up en eventueel een sjaal of hoofddoek er goed en dus niet ziek uit te zien. Door er beter uit te zien, voel je je ook beter en is die behandeling misschien net dat hele kleine beetje beter te dragen.”

Opdragen van de run
Overigens bestaat een Roparun-team uit veel meer dan alleen lopers. Remco Sieverts, teamcaptain tijdens de run: ,,De lopers hebben het naar verhouding nog het makkelijkst. Voor de begeleidingsploeg eromheen – de chauffeurs die hen naar hun volgende opstapplaats moeten brengen, de fietsers die hen de weg wijzen, de masseurs en verzorgers die hun lichamen oppeppen, maar ook de koks en fysiotherapeuten – is het minstens zo zwaar. Ook zij zijn 48 uur lang op. Iedereen is een even belangrijke schakel in het teamproces, allemaal streef je hetzelfde doel na.”

,,We hopen dat onze deelname opnieuw gaat leven onder al onze volgers en de Langedijker bevolking. Iedereen kent wel iemand die tegen kanker vecht of deze ziekte heeft gehad. We willen onze tocht graag aan deze mensen opdragen.” Iedereen kan namen van zijn of haar naasten opgeven via de site www.dreamteam310.nl. Alle namen komen op het finishdoek en al die mensen dragen we symbolisch met ons mee over de finish.

Daarnaast heeft het team nog een bijzondere actie: de gedenkketting. Peter Stam de initiator van dit idee: “De gedenkketting is eigenlijk een spin-off van de “kanjerketting”. Bij de gedenkketting kunt u een munt toevoegen aan de  ketting voor b.v. iemand die overleden is aan kanker of een survivor. Op verzoek wordt dan een speciale munt gemaakt met naam en/of afbeelding en deze wordt toegevoegd aan de ketting. De aanvrager zelf krijgt een kopie als sleutelhanger thuis gestuurd.  Het toevoegen van een munt kost € 10,-- en de opbrengst gaat 100% naar het goede doel: de  "Roparun-2015". De ketting wordt door het team meegedragen tijdens de run en over de finish.

Waardevolle ervaring
De teamcaptains in koor: “Deelnemen aan de Roparun is een hele bijzondere ervaring. Het is een avontuur voor het leven, in verschillende opzichten. Als je deze tocht eenmaal gedaan hebt, vergeet je het nooit meer. Het is een waardevolle ervaring. Prachtig toch als je met je eigen topprestatie tegelijkertijd een ander kunt helpen?”

U kunt het team op verschillende steunen. Heeft u ideeën kunt u contact opnemen. Een eventuele bijdrage kan gedaan worden op de rekening van het team NL30 RABO 0175875065. Uw geld wordt goed besteed: 97% van de opbrengsten wordt daadwerkelijk gecontroleerd besteed aan het goede doel.

Daarnaast heeft het team de volgende evenementen gepland waarvoor u zich kunt aanmelden:

12 april Breakfastrun bij HERA in Heerhugowaard

16 april                 Speciale Roparun Kroegenkwis bij het Karewiel

19 april                 Bootcamp

1 mei                    Keezavond bij HERA in Heerhugowaard

15 mei                  Feestavond bij Dansschool Schavemaker

Het DreamTeam310 gaat verder met de voorbereiding van dit geweldige evenement. De Roparun vindt dit jaar plaats van 23 tot en met 25 mei, met de finish op de Coolsingel in Rotterdam. Wie het team wil steunen, kan contact opnemen via info@dreamteam310.nl of 06-22573741. Kijk ook eens op www.dreamteam310.nl en www.roparun.nl.