Vereniging Skikring Alkmaar geeft informatie over wintersporten in het algemeen, organiseren lessen en tochten in rolskiën en Nordic Walking. Ze organiseren tevens clubreizen naar de wintersportlanden.

Skikring Alkmaar is een skivereniging met leden in geheel Noord Holland. Zij zijn promotors van de wintersporten. Als oefening voor de wintersport worden trainingen en cursussen gehouden in rolskiën en nordicwalking in veelal het prachtige Noordhollandse duingebied. Verder kunnen er cursussen worden gevolgd voor skiërs en boarders bij de diverse borstel- en rolbanen in onze omgeving. Dit kan o.a. bij Skivereniging Il Primo (borstelbaan) in Bergen, Skirun (rolbaan) in Heerhugowaard, Skicentrum Heerhugowaard (rolbaan), IndoorSkiSchagen (rolbaan), Sportcentrum DeKloek in MiddenBeemster (rolbaan), Skicentrum Hoorn (rolbaan),  Skicentrum Heemskerk (rolbaan), Sportpark Berg en Bal in Castricum (rolbaan) en Snowplanet in Spaarnwoude (sneeuw).  Na een aantal lessen wil je het natuurlijk in de echte sneeuw uitproberen. Daarom organiseert Skikring Alkmaar 11 reizen naar de sneeuw. Alle verdere informatie vindt u op www.skikringalkmaar.nl

Langlaufen


Langlaufen is in wedstrijdverband een zeer zware sport. Maar recreatieve beoefenaars kunnen ook heel ontspannen een mooie tocht maken in een vaak fantastische natuurlijke omgeving. Van kinderen tot ouderen, iedereen kan het beoefenen, het is niet gevaarlijk, je staat dicht bij de grond en je bepaalt je eigen tempo. Ook al ligt er maar weinig sneeuw, het is al gauw mogelijk om een klein tochtje te maken in je eigen omgeving. Vaak echter zal je naar het buitenland moeten, omdat daar nu eenmaal meer en gedurende een langere periode  sneeuw ligt (zie de mogelijkheden op www.skikringalkmaar.nl). Meestal zijn er dan zgn. loipes getrokken (of gespoord) waarin je gemakkelijk een aangegeven route kunt volgen. Je schuift met je voeten recht naar voren en zet je daarbij af bij elke pas. Dit is de traditionele methode. Moeilijker is het om vrij in de sneeuw te langlaufen, dus wanneer er geen sporen zijn getrokken. Dan kun je je ‘schaatsend’ voortbewegen, iets sportiever en dus ook iets zwaarder. Dit heet de diagonaal methode. Het is altijd aan te raden eerst les te nemen voordat je met je nieuwe ski’s in de sneeuw op pad gaat.

Skiën


Skiën is tegenwoordig gemakkelijk aan te leren. Tenminste, als je het vergelijkt met enige tientallen jaren terug. De ski’s zijn veel korter geworden. Bovendien is de vorm van de ski aanmerkelijk veranderd, ze draaien veel gemakkelijker. Doordat de ski meer of minder is ‘getailleerd’ maakt de ski een natuurlijke bocht met een kleine of grotere diameter. Skiën is een techniek die je beslist moet ‘leren’. Zonder lessen is het zonder meer onverstandig, zelfs gevaarlijk om je op ski’s de helling af te laten glijden. Vele blessures en ongelukken komen door ongeoefendheid, onkunde, onwetendheid en onoplettendheid. Doordat je met vele andere skiërs op dezelfde helling skiet, dien je goed op elkaar te letten en rekening met elkaar te houden. Maar als je dat dan allemaal doet, heb je ook ontzettend veel plezier.

Snowboarden

Skiën doe je met je benen, snowboarden met je lichaam. Je beide benen staan immers vast op het board, dus als je een bocht wilt maken of wilt remmen, doe je dat d.m.v. druk op je voeten en met het bovenlichaam om in balans te blijven, daardoor is snowboarden heel dynamisch. Met snowboarden gebruik je geen stokken, waardoor een vlak stuk lastig te overbruggen is. Ook een sleeplift – die overigens steeds minder voorkomt – is voor een boarder lastig. Boarden is ideaal in diepe sneeuw, dus buiten de piste. Je hebt daar meestal ook de ruimte en geen last van skiërs die vaak op de harde vlakke piste zijn. Speciaal voor boarders zijn de zgn. snowparks waar boarders over schansen kunnen springen, salto’s kunnen maken en op een luchtkussen landen, over objecten als rails en auto’s kunnen springen en zelfs over het water kunnen boarden.

Rolskiën


Skiën op rolletjes. Een schaatser traint ’s zomers op skeelers, een skiër kan dan op rolskies trainen. Best een sportieve bezigheid waar wel wat behendigheid, lenigheid en evenwicht bij te pas komt kijken. Een aantal lessen is geen overbodige luxe (mogelijk bij Skikring Alkmaar). Je kunt het prima oefenen op een mooi asfalt fietspad, maar meer op de echte sneeuwpiste gelijkend zijn de fiets- en wandelpaden in de Noordhollandse duinen. De helling op heb je beslist de aanzet van de stokken nodig, maar naar beneden gaat weliswaar gemakkelijk, maar je moet je snelheid toch onder controle kunnen houden. Er zit immers geen rem op. Je kunt je snelheid echter beïnvloeden door wisselend met je benen naar binnen te draaien, aldus kom je al ‘wrikkend’ langzaam tot stilstand. Een andere methode is te gaan ‘uitrennen’ in het gras in de berm, dat blijkt wonderwel prima te werken.

Nordic Walken


Sinds Joep van ’t Hek grappen heeft gemaakt over het nordic walken, komt de populariteit van nordic walking maar wat moeizaam op gang. Terwijl het een fantastische manier is om buiten te lopen op een manier die net even sportiever is dan gewoon wandelen. En doordat je met stokken loopt – en je daar ook daadwerkelijk mee voort stuwt – is het een dynamische sport (zie de instructiefilm op www.skikringalkmaar.nl). Wil je het heel rustig aan doen, dan kan dat. Maar wil je werkelijk aan je conditie werken en er alles uithalen, dan kan dat beslist ook! Als Joep dit regelmatig zou doen, zou hij er aanzienlijk atletischer uitzien! In Duitsland en Oostenrijk is nordic walking ongekend populair. In vele parken zijn vaste routes aangelegd en daar zie je in de weekends vele beoefenaars ‘gründlich’ bezig. Lopen met twee stokken is behalve op vlak terrein, ook zeer geschikt en veilig in heuvelachtig of bergachtig gebied.