Eind maart maakte Stichting Beddenrace Langedijk bekend dat de beddenrace na 35 jaar zal stoppen. Toen drie vrienden uit Langedijk dit nieuws hoorden, lieten zij het er niet bij zitten. Bijna twee maanden lang hebben zij alles op alles gezet om de beddenrace dit jaar alsnog door te kunnen laten gaan. En jawel, op zaterdag 29 augustus 2015 zal de 36e editie van Beddenrace Langedijk plaatsvinden aan De Speelweide te Noord-Scharwoude.

De vrijdagavond nadat bekend werd gemaakt dat de beddenrace zou stoppen, namen drie vrienden Ger Sevenhuijsen, Olaf Bos en Steve Hoogeboom het heft in handen. Onder genot van een biertje spraken zij over het stoppen van de beddenrace. Al snel groeide het enthousiasme om actie te ondernemen. Er ontstonden tal van nieuwe ideeën en inzichten. Na deze avond werd er contact met oud-bestuur opgenomen en er werd een gesprek geïnitieerd. Ook na het gesprek met het oud-bestuur bleven de jongens enthousiast en besloten zij om reuring te maken.

De Facebookpagina 'Beddenrace moet blijven' werd opgericht en dit werd een regelrechte hit. Na minder dan 24 uur werd de Facebookpagina meer dan 1.000 keer 'geliket'. De teller staat inmiddels op meer dan 1.500 likes. Zelfs de landelijke media ontging dit niet. Vijf dagen na de actiepagina besloot Hart van Nederland contact op te nemen met de lokale horeca ondernemingen. Want wat gebeurde daar in Langedijk? In de uitzending werd naast de beddenrace ook aandacht besteed aan de groeiende regelgeving rondom het organiseren van de beddenrace.Dat de beddenrace in Langedijk niet alleen leeft onder de lokale bevolking, bleek uit een uitnodiging voor een gesprek met de burgemeester. Burgerinitiatieven als deze worden tenslotte door de overheid een warm hart toegedragen. "Vanaf dat moment was er geen weg meer terug. Als wij ons terug zouden trekken, zou er geen beddenrace meer komen", aldus Olaf Bos.

De nieuwe organisatie gaat zijn best doen om bedden ter beschikking te stellen voor lopers die niet over een bed kunnen beschikken. Ook over trainingen is nagedacht. Zo zijn er ideeën om trainingen te houden in samenwerking met beddenracevereniging Bedspecial. Mocht een loper geen goede loopmaat kunnen vinden, dan kan deze loper contact met de organisatie opnemen. Vervolgens zullen zij een goede loopmaat proberen te vinden en kan dit koppel zich inschrijven. Kortom, over alles is nagedacht.

Het mag duidelijk zijn dat de vrienden er alles aan doen om de beddenrace dit jaar een succes te laten worden. Olaf: “Het enthousiasme van iedereen is fantastisch, maar het is wel belangrijk dat er veel deelnemers zijn. Hierbij roepen wij dan ook iedereen op om mee te doen. De beddenrace duurt 2,5 uur, maar is zeker haalbaar om uit te lopen. Je loopt ongeveer een derde van de totale tijd, de overige tijd wissel je of lig je. Mocht je het echt zwaar hebben, dan is er altijd nog het fantastische publiek dat je door de strijd helpt”.

De beddenrace in Langedijk is sinds jaar en dag één van de grootste non-commerciële sportevenementen uit de regio. Het is een ook een evenement voor de jongere sporters, daarom zal er ook dit jaar voor de leeftijdscategorie 3 t/m 12 jaar een step-, skelter- en zeepkistenrace zijn. Daarnaast is er horeca aanwezig op De Speelweide.

Inschrijven is gratis, deelnemers wel borg à €20 voor hun startbordje. Inschrijven kan via: www.sporteventslangedijk.nl.