NOORD-SCHARWOUDE - Eind vorig jaar is het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude geopend. Het filminstituut aan de Dorpsstraat 612 presenteert regelmatig tentoonstellingen op het gebied van film. Vanaf 16 augustus zijn zo'n 25 schilderijen van filmer Bert Haanstra te zien.
Velen kennen Bert Haanstra alleen als filmregisseur. Het Geoffrey Donaldson Instituut wil in dat beeld verandering brengen met een tentoonstelling en een boek. Haanstra was ook schilder, tekenaar en fotograaf.

Bert Haanstra begon in de jaren dertig van de vorige eeuw als persfotograaf en volgde in de oorlogsjaren een opleiding tot kunstschilder. De tentoonstelling omvat veel schilderijen die niet eerder te zien zijn geweest.

Bovendien publiceert uitgever GDI het boek 'Bert Haanstra, schilder, tekenaar, fotograaf' van Haanstra-kenner Hans Schoots. De tentoonstelling is te zien vanaf 16 augustus tot en met 15 oktober. De toegang is gratis.

Bert Haanstra (1916-1997) is bij velen vooral bekend als filmregisseur van onder meer de films Glas (1958), Fanfare (1958), Alleman (1963) en Bij de beesten af (1972). Bij het grote publiek is Bert Haanstra niet bekend om zijn schilderijen, tekeningen en foto's.

Haanstra had een eigen stijl van schilderen met een voorkeur voor portretten en oog voor het detail. Directeur Egbert Barten van het GDI is trots op de tentoonstelling: 'Twee maanden lang zijn verschillende onbekende schilderijen, tekeningen en foto's van Bert Haanstra voor iedereen te zien! Bovendien bieden de tentoonstelling en het boek een aanvulling op het beeld van de kunstenaar Bert Haanstra.'

Zaterdag 16 augustus verzorgt Hans Schoots om 15.00 uur in de tentoonstellingsruimte een korte lezing over de geschiedenis van Bert Haanstra's schilderijen.

De nieuwe tentoonstelling is maandag, woensdag en zaterdag open van 14.00 uur tot 17.00 uur,de toegang is gratis. Het boek Bert Haanstra schilder, tekenaar, fotograaf (kleurendruk, formaat 28 cm x 28 cm, 96 pagina's) van Hans Schoots is te koop in het GDI voor ? 24,95. Nadere informatie over de tentoonstelling staat op www.donaldsoninstituut.nl.