Koolsail wordt voor de vijfde keer georganiseerd. In 2015 wordt Koolsail van 23 t/m 27 april gehouden. St. Langedijk Waterrijk organiseert Koolsail en is op zoek naar sponsoren. Rabobank Alkmaar e.o. is voor de vijfde keer Hoofdsponsor, maar er is nog meer geld nodig. Heeft u interesse neem dan contact op met St. Langedijk Waterrijk via info@langedijkwaterrijk.com  . Sponsoren kan al vanaf 50 euro.


WAT IS KOOLSAIL?
Koolsail is een meerdaags feest, dat om de vijf jaar wordt georganiseerd door de stichting Langedijk Waterrijk op en rond het vele water van Langedijk.
Het is de alternatieve tegenhanger van Sail Amsterdam en valt ook altijd in het zelfde jaar.
”Koolsail” omdat Langedijk al eeuwen bekend staat als de koolschuur van Europa.

Tijdens Koolsail ligt de haven van Broek op Langedijk vol met historische schepen van allerlei soort. Op de kade draaien oude motoren en er is een nautische markt. Er wordt gevaren door heel Langedijk en er wordt groente geveild in de oudste groenteveiling van Europa; museum Broeker Veiling. Kinderspelen, een zuurkoolmaaltijd, een bezoek aan Alkmaar met akkerschuiten, enz. enz. En natuurlijk veel muziek!

KOOLSAIL 2015
De editie Koolsail 2015 is een bijzondere. In 2015 wordt Koolsail voor de vijfde keer georganiseerd. Bovendien valt de laatste dag, 27 april, op Koningsdag. Daarom wordt deze Koolsaileditie samen georganiseerd met de stichting Oranjeactiviteiten Broek op Langedijk. Maar deze Koolsail wordt bovendien nog eens opgevrolijkt door een groots theater dat iedere dag wordt uitgevoerd aan de sluis. En daarmee is theatergroep De Sluis de derde partner in de organisatie.


VROLIJK VEILIG DOOR-VAREN
Iedere editie van Koolsail wordt gekenmerkt door een bepaald thema. In 2015 is dat:
Vrolijk Veilig Door-Varen
Vrolijk spreekt voor zich. Koolsail is één groot feest.
Veilig omdat we als Langedijk Waterrijk veel aandacht hebben geschonken aan het veilig houden van onze evenementen. Het wordt steeds drukker op het Langedijker water en dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid. Daarom houden bijvoorbeeld onze schippers zich aan spelregels die het varen veiliger maken.

En natuurlijk Varen. Maar varen is in Langedijk sinds de verkaveling van de zeventiger jaren niet meer vanzelfsprekend. We kunnen niet meer varen van Sint Pancras naar Oudkarspel. Langedijk Waterrijk streeft naar een grotere doorvaarbaarheid van Langedijk. Van tijd tot tijd wordt dit voor een stukje bereikt doordat er een brug geopend wordt op de plaats waar eerst een dam lag. Daarom ”Door-Varen” in het thema van Koolsail 2015.

Kijk voor meer informatie op onderstaande website: