NOORD-SCHARWOUDE - Op vrijdag 10 maart 2017 zal het Osaka Bach koor een concert verzorgen in de Parochiekerk Sint Jan de Doper, Dorpsstraat 516. Het koor staat onder leiding van Yoshifumi Hata. Solisten zijn Shinobe Nobuhiro, Aya Tsjujimoto, Robert Kuizenga en Pierre Guy le Gall White. Ervaren musici uit Nederland vormen het speciaal voor deze uitvoering opgerichte Jan-San begeleidingsorkest. Voor u een unieke kans om deze bijzondere uitvoering bij te wonen in de Kathedraal van het Noorden.

De Matthäus- Passion is volgens veel mensen de mooiste muziek die ooit is geschreven. Je hoeft niet gelovig te zijn om diep geraakt te worden door dit beroemde werk over het lijden en sterven van Jezus Christus. De grote barokcomponist Johannes Sebastian Bach gaf in 1728 een stem aan alle partijen die getuige waren van de kruisiging of die daar verantwoordelijk voor waren. U hoort priesters, gelovigen, discipelen, tegenstanders, soldaten, dienaressen, de stadhouder Pilatus en natuurlijk Jezus zelf. De tenor komt tussen de gezongen aria’s en koorstukken aan het woord als de Evangelist, de verteller. Bach was geniaal in het verbinden van de muziek aan het verhaal. Soms gaan de noten door merg en been. Dan voelt u hoe wraakzuchtig, genadeloos of juist wanhopig iemand is. Maar ook liefde, trouw en overgave klinken nergens zo mooi als in de Matthäus Passion.

De Matthäus Passion werd in 1727 voor het eerst uitgevoerd. In de jaren 1728, 1736 en 1742 bracht Bach er verschillende wijzigingen in aan. De versie van 1736 wordt algemeen als de definitieve versie beschouwd. Dat is dan ook de meest gespeelde.

Het Osaka Bach Koor is opgericht in 2015 en bestaat uit ongeveer 100 leden.

In Japan worden de meesterwerken van J.S. Bach meestal uitgevoerd in grote concertzalen, maar het Osaka Bach Koor is van mening dat de kerkmuziek moet worden uitgevoerd in de kerk. Daarom maken zij gebruik van kerken in Osaka, Kyoto en Kobe voor de uitvoeringen.

Dit jaar komt het Osaka Bach Koor naar Nederland en Duitsland. De aanleiding van dit project komt voort uit de ervaringen van de dirigent Yoshifumi Hata. Jarenlang heeft hij bij de uitvoeringen van Passionen door het Noord-Hollands Jongenskoor de evangelist partij gezongen en heeft hij zanglessen gegeven aan de Hochschule für Musik in Freiburg. Hata is tevens directeur van de Schuberttiade Tamba in Japan, een festival waar veel muziek van westerse componisten door musici uit binnen- en buitenland worden gegeven.  Het Osaka Bach Koor zal in maart 2017 in Freiburg en Noord-Scharwoude de Matthäus Passion uit voeren.

Het concert begint om 19.15 uur, de kerk is open vanaf 18.15 uur.

Kaarten kosten slechts € 17,50 en zijn verkrijgbaar via matthaus2017@ziggo.nl

http://www.sintjandedoper.nl