WAARLAND - Molenmuseum Waarland is de oudste binnenkruier; de Waarlandse molen is gebouwd in 1530 en staat er in volle glorie bij. Wie binnenstapt in de molen waant zich in vroegere tijden. De molen is gerestaureerd; de fundering werd vernieuwd, de 26 meter lange wieken werden vervangen, het maalwerk is gerestaureerd, de verflagen van het interieur werden minutieus, laagje voor laagje afgekrabd om de originele kleuren weer tevoorschijn te halen.
De benedenverdieping bestaat uit de keuken, het woongedeelte met tafel en stoelen en de twee bedsteden. Aan de andere kant van de woonkamer bevindt zich de vergaderkamer van het polderbestuur. Met in de kast nog een verzameling gevulde weckpotten. Op de bovenverdieping is van alles te bewonderen uit die goeie ouwe tijd. Denk eens aan laarzen, vistuig, zelfs tabak. Op de kruizolder is het mechanisme te bekijken. Het vraagt wel wat klimwerk, maar het is de moeite waard.
Het Molenhuijs, gelegen naast de molen, herbergt een tentoonstelling over Waarland van vroeger, een genealogie van een Waarlandse familie (dit jaar de familie Stam), een expositie (van de West-Friese schilder Sietse Wiersma) en er liggen oudere spullen uit de molen in de vitrines.
De Waarlandse molen en het Molenhuijs is elke zaterdag- en zondagmiddag tot eind september te bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur.
De entree is €4,= p.p. (kinderen tot en met zes jaar gratis). Het bezoek aan de molen is onder begeleiding.
Voor verder informatie: Zie website: www.molenhuijs.nl