Warmenhuizen: Op zaterdag 29 augustus organiseert groentepluktuin Samen Telen vanaf 10.00 uur een oogstfeest. Bezoekers maken kennis  met kleinschalige biologische groententeelt volgens het pergola principe.Tijdens het oogstfeest wordt aandacht besteed aan gezonde voeding, ontspanning en kunst middels rondleidingen, workshops, demonstraties en informatie stands. Tevens is er een stand van de Bijenstichting die informatie geeft over de Bijenweide Warmenhuizen dat op hetzelfde terrein aanwezig is.In de theetuin worden biologische dranken, ambachtelijk gebak en broodjes geserveerd.

Het totale programma is gepubliceerd op de website www.samentelen.bio en de facebookpagina.

De pluktuin is een goed alternatief voor mensen die onvoldoende tijd hebben om een volledige moestuin te onderhouden maar  toch zelf willen tuinieren en verse groenten willen plukken.Op de pluktuin worden ongeveer 40 vollegrondgroenten op een biologische wijze geteeld.

De deelnemers kunnen vanaf april tot oktober elke week ongeveer 4 tot 6 verschillende groenten komen plukken.

De pluktuin werkt volgens het pergola systeem: hierbij werken tuinders en deelnemers samen middels een aantal afspraken. Bijvoorbeeld: risicodeling van de oogst.  Hiermee  wordt bedoeld dat als de oogst van een bepaalde groente meevalt  dat u hiervan meer kunt plukken. Valt de oogst tegen dan zal u van een bepaalde groente minder kunnen plukken.Andere voordelen van de pluktuin zijn:

u weet waar uw groenten vandaan komt, wie de groenten heeft geteeld, dat de groenten vers zijn en geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en dat u in de gelegenheid gesteld wordt om mee te helpen met diverse tuinklussen, afhankelijk van uw tijd en interesse. De tuin biedt een prachtige plek om samen te komen en heeft tevens een educatieve functie voor jongeren die meer betrokken willen worden bij het proces van groenten telen.


Programma oogstfeest

Samen Telen 29 augustus.

Inloop vanaf 10.00 uur.

Rondleiding  tuin:

11.00 uur : Jaap Molenaar, oprichter van samen Telen  laat de tuin zien en vertelt over het pergola systeem: tuinders en burgers werken samen en delen in de oogst.

12.00 uur: Anneke Nederpelt neemt de deelnemers mee op een avontuurlijke reis door het landschap van cultuur en vrij bodemleven (wilde planten en kruiden) .

Lezingen/workshops:

13.00 uur: Anne Dillon vertelt over het principe van composteren en bodemvruchtbaarheid.

14.00 uur: Lydia de Wit zal de deelnemers aanmoedigen hun vrije stem te laten klinken.

15.00 uur Abtal van Straalen  geeft  een yoga demonstratie op het grasveld als het weer dit toe laat.

Stands:

Barend en Marleen Landman van de egel opvang  Dikke prik in Warmenhuizen  hebben zorg en aandacht voor egels in nood en vertellen hier graag iets over!

Bijenstichting: een stand met informatie over honing- en wilde bijen en Bijenweide Warmenhuizen.