“Op reis” langs de Langedijker monumenten.Zaterdag 13 september is de jaarlijkse Open Monumentendag. Ook in Langedijk zetten monumenten de deuren open voor bezoekers. Het landelijke thema is dit jaar ‘Op reis’. De gemeenten Schagen, Heerhugowaard en Langedijk werken dit jaar samen met de bibliotheken, die in deze gemeenten gevestigd zijn. In iedere bibliotheek wordt voorafgaand aan de open monumentendag een lezing over het thema gehouden.


Bibliotheek
Op zondag 7 september om 14.00 uur is er een lezing in de bibliotheek van Langedijk (De Binding, Bosgroet 4 te Zuid-Scharwoude). De titel van de lezing is ‘Het spoor dat naar Bello leidt’ en wordt verzorgd door Bob de Mon, freelance journalist. Hij vertelt over het ontstaan van de spoorwegen en de tram en in het bijzonder over de stoomtramverbinding tussen Alkmaar, Bergen en Egmond aan Zee.
Verder organiseert de bibliotheek op woensdag 10 september van 10.00 – 12.00 uur een Historisch Café. Bezoekers kunnen zelf foto’s van oude voertuigen, spoorwegen en vaartuigen meenemen. De foto’s worden gescand en het bijbehorende verhaal wordt genoteerd.


Flyer over de lezingen


‘t Regthuys
Op Open Monumentendag zelf wordt aandacht besteed aan het landelijke thema ‘Op reis’. In ’t Regthuys, Dorpsstraat 861 te Oudkarspel worden tijdens een doorlopende presentatie foto’s getoond van het vervoer in Langedijk van 1920 tot 1970, met een toelichting bij de foto’s.Damschuit
Museum BroekerVeiling doet aan de Open Monumentendag mee met de damschuit ‘De Geestman’. Deze ligt afgemeerd aan de kade bij Oosterheem, Dorpsstraat 86, Broek op Langedijk. Ome Dirk zal reisverhalen over de schuit vertellen en bonnen uitdelen waarmee op dezelfde dag bij bezoek aan het museum de vaartocht met de rondvaartboot gratis is.


Overigen
De overige Langedijker deelnemers aan de Open Monumentendag zijn:
  • de Allemanskerk te Oudkarspel,

  • de Sint Jan de Doper te Noord-Scharwoude,

  • de Nederlands Hervormde Kerk te Broek op Langedijk,

  • de Museale Schuitenhelling te Broek op Langedijk,

  • de Nederlands Hervormde Kerk te Sint Pancras,

  • Museum Westflinge te Sint Pancras.


Alle lezingen en de activiteiten van de deelnemers in de drie gemeentes staan in een folder, die verkrijgbaar is bij de deelnemers, in de bibliotheek en in het gemeentehuis. Natuurlijk kunt u deze ook hieronder downloaden.


Folder Open Monumentendag 2014
Programma Langedijk, Heerhugowaard, Schagen