Op zaterdag 10 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. De deelnemende monumenten in Langedijk zijn gratis te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur.


Het landelijke thema dit jaar is ‘Iconen en symbolen’. De gemeenten Schagen, Heerhugowaard en Langedijk geven gezamenlijk een folder uit en werken ook dit jaar weer samen met de bibliotheken, die in deze gemeenten gevestigd zijn.

Bibliotheek
Bibliotheek Langedijk (De Binding, Zuid-Scharwoude) organiseert voorafgaand twee evenementen:
  • Workshop ‘Kennismaking met iconen en symbolen in de religieuze kunst’: zaterdag 3 september van 10.00 tot 11.15 uur.
  • Lezing over de oorsprong van de vijf monumentale kerken in Langedijk: donderdag 8 september van 20.00 tot 21.30 uur.

Kosten zijn € 3,50. Plaatsen reserveren is mogelijk. Voor reserveren en meer informatie ga naar www.bibliotheeklangedijk.nl.

Allemanskerk
Op de Open Monumentendag zelf vindt om 15.00 uur in de Allemanskerk (Oudkarspel) een concert plaats met blokfluiten en klankschalen. Tevens kunt u tussen 13.00 en 15.00 uur de toren van de Allemanskerk beklimmen.

Fotopuzzeltocht
Er is een fotopuzzeltocht georganiseerd langs de vijf monumentale kerken. Deelnameformulieren zijn vanaf 5 september verkrijgbaar bij de bibliotheek en het gemeentehuis en op de Open Monumentendag bij de deelnemende monumenten.

Naast de Allemanskerk (Oudkarspel) zijn de overige deelnemers aan de Open Monumentendag: de R.K. Kerk Sint Jan de Doper (Noord-Scharwoude), Kooger Kerk (Zuid-Scharwoude), Nederlands Hervormde Kerk (Broek op Langedijk), Museale Schuitenhelling (Broek op Langedijk), Molen A (Twuyvermolen) (Sint Pancras), Witte Kerk (Sint Pancras).

Meer informatie over de Open Monumentendag 2016