Woensdagmiddag 2 september wordt om 15.30 uur in het Poldermuseum in Heerhugowaard, Huygendijk 17, de flyer met het programma voor Open Monumentendag van de drie gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Schagen feestelijk gepresenteerd aan het publiek.

Kunstenaar Wim de Goede, in historische kledij,  toont hoe hij op ambachtelijke wijze schildert en geeft hierover uitleg. Jan Kramer, hoogheemraad van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gaat kort in op de historische band tussen de drie gemeenten, gelegen aan de westzijde van de Westfriese Omringdijk. Vertegenwoordigers van de drie gemeentebesturen zijn hierbij aanwezig. De toegang is gratis.

Kunst Ambacht
Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Kunst Ambacht’ en vindt plaats op zaterdag 12 september.  De gemeenten Heerhugowaard, Langedijk en Schagen hebben ook dit jaar de handen ineengeslagen en geïnspireerd door het thema een gezamenlijk programma gemaakt. Beide facetten van het thema worden belicht. Zo worden er op verschillende plekken demonstraties van oude ambachten gegeven. Het vakmanschap van het restaureren van monumenten wordt getoond. Op diverse locaties worden concerten op barokke en oude instrumenten gegeven. In de aanloop naar Monumentendag, op zaterdag 5 september, worden lezingen in de drie bibliotheken gehouden, die ook in het teken staan van het landelijke thema.

Programma Open Monumentendag Langedijk

Lezing op 5 september
Voorafgaand aan de Open Monumentendag, op zaterdag 5 september, houdt erfgoeddeskundige Joost Buchner van 10.00 tot 12.00 uur een gratis lezing in de bibliotheek over de gemeentelijke monumenten.

Gevarieerd programma op 12 september

  • Tijdens de Open Monumentendag kunt u langs gaan bij deTwuyvermolen (te voet of per fiets, er is namelijk geen parkeergelegenheid) in Sint Pancras. Molenbouwer J. Poland geeft een toelichting bij de restauratie van de molen.

  • Bij de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk kunt u zien wat het ambacht van de schuitenmaker inhoudt. Alle werktuigen waarmee schepen werden gebouwd en onderhouden zijn aanwezig.

  • In de Nederlands Hervormde Kerk (Broek op Langedijk) kunt u om 14.00 uur genieten van het AMC Kamerkoor uit Amsterdam, dat Franse en Portugese liederen zingt.

  • Om 14.30 uur in het Witte Kerkje in Sint Pancras een bijzonder muzikaal optreden bijwonen van Paulus Vis (blokfluit) en Hans Stehouwer (kerkorgel). Tussendoor vertellen deze rasmuzikanten over de oude instrumenten die zij bespelen.

  • In de Allemanskerk te Oudkarspel kunt u de glas-in-loodramen van glazenierster Marije Wolfswinkel bewonderen. Ook de kerktoren kunt u beklimmen. De toren is geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Daarnaast presenteert de Stichting Coördinatie Onderzoek Oud-Geestmerambacht uniek historisch materiaal, waaronder grote, oude landkaarten.

  • In ’t Regthuis in Oudkarspel kunt u de thema-expositie ‘Langedijk Bevrijd’ bekijken.

  • Ook kunt u een bezoek brengen aan Sint Jan de Doper te Noord-Scharwoude , een neogotische kerk die is ontworpen door de Haarlemse architect Petrus Johannes Bekkers.


Alle deelnemende monumenten zijn open van 11.00 tot 16.00 uur. De flyers met het volledige programma zijn verkrijgbaar bij bibliotheken, musea, gemeentehuizen en via de websites.