LANGEDIJK – Koolsail wordt van 23 tot en met 27 april voor de vijfde keer gehouden op en rond de wateren van Langedijk. Bijna dertig vrijwilligers werken al ruim twee jaar aan de voorbereidingen. “Het belooft weer een geweldige editie te worden. Met dit jaar nóg meer samenwerkingen en activiteiten”, aldus Ronald van Schoorl, voorzitter Koolsail Langedijk.
Koolsail werkt dit jaar met verschillende stichtingen samen voor een nog mooier resultaat. “Stichting Oranje activiteiten BOL en Theatergroep de Sluis (van millenniumgemeente Langedijk) organiseren samen met ons - Langedijk Waterrijk – dit nautische evenement. Daarnaast werken we samen met museum Broeker Veiling en Jim Groenland. Ook krijgen we veel steun vanuit het bedrijfsleven en mogen we weer rekenen op veel vrijwilligers. Dat is echt uniek, alles draait hier op vrijwilligers. Koolsail is echt een evenement van, voor en door Langedijkers en daar ben ik trots op!”
Vlootschouw
Tijdens alle vijf de dagen ligt een vloot van historische schepen in de haven van Broek op Langedijk. Daarnaast zijn hier historische motoren te zien van motoren museum Nieuwe Niedorp. Zaterdagmiddag doet een deel van de schepen mee aan de vlootschouw van Oudkarspel tot en met Sint Pancras. Tegelijkertijd vaart de akkerschuitparade door het ambacht, de start is bij de Kooger Kerk. Langs de hele route is live muziek en volop gezelligheid. Voorafgaand wordt een roeiwedstrijd gehouden. “Met Koolsail laten we Langedijk op haar best zien. We hebben de burgemeesters van Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk (Bruinooge, Ter Heegde en Cornelissen) gevraagd om als comité van aanbeveling de vlootschouw af te nemen”, aldus Ronald.
Donderdag wordt een symposium georganiseerd. Dat is dit jaar voor het eerst en wordt georganiseerd door Langedijk Waterrijk in samenwerking met de gemeente Langedijk. Hier worden onderwerpen behandeld met betrekking tot water binnen de gemeente. Onderwerpen als de doorvaarbaarheid, recreatie, economie en de identiteit van Langedijk komen aan bod. Er zijn diverse gastsprekers aanwezig. Vrijdag gaat een delegatie van de organisatie van Koolsail naar de kaasmarkt in Alkmaar. Zij zullen daar de kaasbel luiden.
Koningsdag
“Koningsdag valt dit jaar in Koolsail. Dit gaf ons de kans de samenwerking aan te gaan met Stichting Oranje Activiteiten BOL. Langedijk Waterrijk doet mee in de optocht. We ‘varen over het asfalt’. De ‘Broeker’ optocht eindigt bij het Havenplein in Broek op Langedijk. Wij gaan dan met onze wagens met akkerschuiten door voor een ronde in de andere dorpen binnen Langedijk. Omdat we koningsdag –wat dit jaar op een maandag valt - graag wilden meenemen in Koolsail, hebben we automatisch te maken met een zondag in ons programma. Dat is dit jaar voor het eerst. Deze dag staat in de tent op het Havenplein in het teken van het geloof. Daarnaast wordt deze dag de Sluis tot Sluistocht gehouden door heel Langedijk. Deze prachtige route heeft verschillende opstapplaatsen tussen de Twuijvermolen en Luizeknip”, vertelt Ronald.
Koolsail
Koolsail is een vijfjaarlijks terugkerend nautisch evenement, georganiseerd door de stichting Langedijk Waterrijk. Het valt altijd in het zelfde jaar als Sail Amsterdam. Gedurende vijf dagen zal het feest zijn in de dorpen van de gemeente Langedijk: Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Sint Pancras. De kern van de activiteiten ligt in en rond de haven van Broek op Langedijk. Kijk voor meer informatie opwww.koolsail.nl.