SINT PANCRAS - Op 5 mei 1960 werd een rondje om de "Witte Kerk" al gehouden, een interclubwedstrijd tussen Alcmaria Victricx en BRC Kennemerland. Op Koninginnedag 1968 en op 5 mei 1970 gevolgd door nog een twee rondes in het centrum van het dorp.

In die van 1970, gewonnen door de Purmerender Wil Lippers, eindigden Dick Groen en Gerard Kamper bij de amateurs als derde en vijfde.

In 1973 heeft Cor van Wonderen de "supportersclub Gerard Kamper – Dick Groen" helpen oprichten. Besloten werd om vanaf 1974, met technische steun van Alcmaria Victrix, jaarlijks de "Ronde van Sint Pancras" te organiseren. Het toenmalige wielercomité bestond uit Huib Groeneveld, Cor Groen, Dirk Bobeldijk, Jan van Wonderen en Dirk de Boer. Na 3 jaar werd Jan Steltenpool de opvolger van secretaris Cor Groen. Een aantal jaren later werden Dirk Bobeldijk en Jan van Wonderen opgevolgd door Cor van Wonderen en Piet Schipper. Het werk van Dirk de Boer werd overgenomen door Toon de Wit en Willem Appeldoorn kwam het wielercomité als extra kracht versterken. In deze samenstelling heeft het "Wielercomité Sint Pancras" vele jaren met succes gewerkt.

De eerste jaren waren het meest succesvol. Niet alleen een groot aantal deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers langs het parcours. Mede door de plaatselijke favorieten Gerard Kamper en Dick Groen was Sint Pancras een "wielergek" dorp.

Op zaterdag 2 september staat de 'Ronde van Sint Pancras' weer voor de deur. Zie hieronder het schema van deze dag.


11.30 uurDecathlon Dikke Banden Race (klein parcours)
14.00 uurSportklasse (50 km)
15.30 uurDe Oostwal Sportieve Dorpelingen (30 min + 1 ronde)
16.30 uurElite/Beloften/Amateurs (100 km)

Klik hier voor de website van de Ronde van Sint Pancras

Klik hier voor de Facebook van de Ronde van Sint Pancras