Succesrecepten in het museum

Tijdens onze ‘Doen als Toen / Gerechten van Toen’ dagen op dinsdag 19 juli reist u bij Museum BroekerVeiling terug naar grootmoeders tijd. Kom proeven van gerechten van vroeger, kantklossen, steltlopen, hoepelen of genieten van een vers gerookt visje!

Culinaire terugblik

Recepten van vroeger, u kent ze wellicht nog wel: zuurkoolsoep, kapucijners met spek, griesmeelpudding (met vel!) en bessensap. Tegenwoordig worden deze gerechten niet veel meer gemaakt, maar tijdens de proeverij tussen 12.00 en 14.00 kan zowel jong als oud een hapje komen eten van deze gerechten van toen. De visroker is deze dag ook aanwezig en demonstreert zijn ambacht. Wanneer de vis is gerookt kunnen bezoek ers er uiteraard lekker eentje kopen, rechtstreeks uit het vat.

Doen als toen

Overdag worden er in het museum activiteiten en klusjes gedemonstreerd die vroeger een deel uitmaakten van de dagelijkse routine, maar dat tegenwoordig niet meer zijn. Vrijwilligers in West-Friese klederdracht laten zien hoe je kappen naait, kralen breit en kant klost. Ook wordt er genaaid met de handnaaimachine, wol gesponnen op een spinnenwiel, geweven, hout gedraaid en papier geknipt. Met gebruik van een ouderwets wasbord laten onze vrijwilligers zien hoe men een wasje deed voordat er wasmachines waren. Voor degenen die nieuwsgierig zijn is het mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken en een poging te wagen.

Natuurlijk is er ook veel te beleven voor kinderen! Verkleed je in West-Friese klederdracht, maak een dansje zoals dat vroeger werd gedaan of ga hoepelen, stelten lopen of touwtje springen net als kinderen dat vroeger ook deden.

Varen, veilen, audiotour en exposities

Tijdens deze bijzondere dag draait het gebruikelijke museumprogramma gewoon door, en kan men mee met de rondvaart door het prachtige Rijk der Duizend Eilanden en veilen in de groenteveiling in het historische afmijnlokaal uit 1912. Leer meer over het tuindersambacht door onze prachtige exposities en luister naar de verhalen van tuinder Arie via de audiotour. Kortom een heerlijk dagje uit voor jong en uit bij een SuperKOOL museum!

Fotografie: Renée Korver-Michan | Doen als toen / Gerechten van toen bij Museum BroekerVeiling