Kom op dinsdag 2 augustus Smullen van het verleden in Museum BroekerVeiling

Ouderwetse gezelligheid in Langedijk

Tijdens de laatste ‘Doen als Toen / Gerechten van Toen’ dag van het jaar reist u bij Museum BroekerVeiling terug naar grootmoeders tijd. Kom proeven van gerechten van vroeger, kantklossen, steltlopen, hoepelen of genieten van een vers gerookt visje!

Culinaire terugblik

Recepten van vroeger, u kent ze vast nog wel: zuurkoolsoep, wentelteefjes, broeder met stroop, kapucijners met spek, griesmeelpudding (met vel!) en bessensap. Tegenwoordig worden deze gerechten niet veel meer gemaakt, maar tijdens de proeverij tussen 12.00 en 14.30 kunnen museumbezoekers een hapje van deze heerlijke gerechten van toen komen proberen. De visroker is aanwezig en demonstreert zijn ambacht, en natuurlijk kan er nadat de vis gerookt is een exemplaar worden gekocht, rechtstreeks uit het vat.

Doen als toen

Overdag tussen 11.00 en 16.00 worden er in het museum activiteiten en klusjes gedemonstreerd die vroeger een deel uitmaakten van de dagelijkse routine, maar dat tegenwoordig niet meer zijn. Vrijwilligers in West-Friese klederdracht laten zien hoe je kappen naait, kralen breit, op een spinnenwiel wol spint en kant klost. Ook wordt er genaaid met de handnaaimachine, wol gesponnen op een spinnenwiel, geweven en hout gedraaid. Met gebruik van een ouderwets wasbord laten onze vrijwilligers zien hoe men een wasje deed voordat er wasmachines waren. Voor degenen die nieuwsgierig zijn is het mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken en een poging te wagen. Na de proeverij zullen een aantal noeste mannen deelnemen in het NK kloeten! Vanaf het terras bij het museum kunt u de wedstrijd volgen en zien wie er tot winnaar bekroond wordt.

Natuurlijk is er ook veel te beleven voor kinderen! Verkleed je in West-Friese klederdracht, doe een dansje zoals dat vroeger werd gedaan of ga hoepelen, stelten lopen of touwtje springen net als kinderen dat vroeger ook deden. Alle kinderen gaan na hun bezoek aan het museum naar huis met een mooie groeikalender zodat ze kunnen bijhouden of zij ook groeien als kool!

Varen, veilen, audiotour en exposities

Tijdens deze bijzondere dag draait het gebruikelijke museumprogramma gewoon door. Men kan dus mee met de rondvaart door het prachtige Rijk der Duizend Eilanden en veilen in de groenteveiling in het historische afmijnlokaal uit 1912. Leer meer over het tuindersambacht door onze prachtige exposities en luister naar de verhalen van tuinder Arie via de audiotour. Kortom een heerlijk dagje uit voor jong en oud bij een SuperKOOL museum! 

Voor Doen als Toen / Gerechten van Toen gelden de normale entreeprijzen. Bezoekers hoeven dus niet extra te betalen.

Fotografie: Renée Korver-Michan | Doen als toen / Gerechten van toen bij Museum BroekerVeiling