Er zijn deze zomer (2016) twee grote evenementen in het recreatiegebied Geestmerambacht. Hoe kun je als bezoeker zelf meewerken aan de veiligheid van een evenement?


Het Indian Summer Festival wordt gehouden op 3 en 4 juni 2016. Het Country Dance Festival is van 20 tot 24 juli 2016.

Beide evenementen vinden plaats op het evenemententerrein aan de noordkant van het Geestmerambacht. Voor evenementen geldt dat de organisatie, hulpdiensten én de gemeente achter de schermen bezig zijn om te zorgen voor veilige evenementen. Waar kun je zelf op letten?

Draaiboeken en plannen
Bij de evenementen staat een goede organisatie van de veiligheid voorop. Veel zaken die voor het evenement geregeld moeten worden staan vermeld in de gemeentelijke vergunning. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van professionele beveiliging, het afsluiten van het festivalterrein en een plan om het verkeer in goede banen te leiden. Er wordt ook gekeken hoe hulpdiensten bij een ongeval of calamiteit snel het terrein kunnen bereiken.
De gemeente, organisatie en hulpdiensten bekijken ook welke gevaren of ongevallen zich voor kunnen doen. Op basis hiervan wordt bepaald welke inzet van de organisatie, gemeente, politie en hulpdiensten nodig is. De betrokken partijen werken hierin goed samen. Draaiboeken worden op elkaar afgestemd en taakverdelingen afgesproken. De bezoekers, de festivalorganisatie, de gemeente, het recreatieschap en hulpdiensten zorgen zo gezamenlijk voor een veilig verloop van het festival.
Als bezoeker van een evenement kun je dus ook meehelpen aan de veiligheid van het evenement en van je eigen veiligheid. Een aantal tips.

Weersverwachting
Houd van tevoren de weersvoorspellingen in de gaten maar wees voorbereid op ieder type weer. Het weer kan plotseling omslaan. Bij zonnig weer is het meebrengen van zonnebrandcrème met een hoge factor aan te raden. Op zonnige dagen kan het na zonsondergang flink kouder worden. Breng daarom een jas of trui mee. Deze kunnen op het terrein worden opgeborgen in een kluisje. Drink genoeg water (gratis verkrijgbaar bij watertappunten), kleed je in laagjes en zorg voor regenkleding. Paraplu’s zijn niet toegestaan, poncho’s wel.

Kom op de fiets
Beslis van te voren hoe je naar het festival toe gaat en plan je reis. De verkeerssituatie bij evenementen is vaak gewijzigd en het kan nog wel eens druk zijn op bepaalde tijden. Wij raden aan om op de fiets te komen, je kunt dan dicht bij de ingang parkeren en je staat niet in de file. Kom je met de auto? Plan dan je reis van tevoren; de verkeerssituatie kan gewijzigd zijn. Houd ook rekening met drukte.

Let op de borden
Niet alleen op het festivalterrein geldt dat de veiligheid van de bezoekers voorop staat, ook de aankomst en het vertrek moeten veilig zijn. Voor alle bezoekers geldt dat zij goed op de borden en de aanwijzingen van de verkeersregelaars moeten letten.

Website van het festival
Kijk ook van tevoren op de website van het desbetreffende festival. Hierop vind je ook informatie zoals plattegronden en veiligheidsmaatregelen.