DIJK EN WAARD - Ester Leibbrand is nieuw als wethouder van de gemeente Dijk en Waard en volgt Annette Groot op. Groot legde eind vorig jaar haar functie neer om persoonlijke redenen, wat geen afschrikwekkende werking had op haar vervangster. “Integendeel”, antwoordt de 54-jarige inwoonster van Noord-Scharwoude ferm op deze vraag.

Ook wethouder als je boodschappen doet

“Ik heb van dichtbij gezien wat de functie van wethouder van een nieuwe en grote gemeente als Dijk en Waard inhoudt. Ik ken de uitdagingen maar ook de valkuilen. Ik weet dat het meer dan zestig uur werken kan betekenen en dat je, ook als je boodschappen doet of uit eten gaat met je gezin, de wethouder bent. Ik ben er klaar voor.”

Aan zelfvertrouwen geen gebrek

Aan zelfvertrouwen geen gebrek. En ook niet aan zelfkennis. Ester is gewend om hard te werken en om eindverantwoordelijke te zijn. Om de leiding te nemen als daarom wordt gevraagd, ook in lastige zaken. Dat komt omdat ze naast haar eigen adviesbureau in loopbaanontwikkeling jarenlang een bestuursfunctie heeft gehad. “Dan leer je heel veel over jezelf en over de mensen om je heen. Een eigen bedrijf voeren lijkt veel op politiek. Je kunt niet altijd zeggen wat je denkt, maar moet wel eerlijk zijn. Gelukkig heb ik daar geen moeite mee”, zegt ze lachend.

'What you see is what you get'

Dat blijkt ook in dit gesprek. Ester zegt wat ze denkt en geeft op alle vragen in alle openheid antwoord. Het ligt misschien aan haar opvoeding, maar het is ook wie ze is. Oftewel: What you see is what you get, in goed Nederlands. “De antenne is overigens wel fijnzinniger geworden door de jaren heen. Ik ben nog steeds extravert maar voel wel beter aan wanneer ik even op mijn tong moet bijten. Ik ben echt wel diplomatieker geworden. Al zeggen mijn kinderen nog steeds weleens dat het wel een tandje minder mag.”

Frisse wind

Gaat deze wethouder met haar uitgesproken persoonlijkheid voor een frisse wind zorgen in het grotendeels mannelijke college van burgemeester en wethouders? “Daar ga ik wel vanuit. Het is natuurlijk raar dat er maar één vrouw zit in dit college. Nog steeds zijn er bedroevend weinig vrouwen in bestuurlijke functies of in de top van het bedrijfsleven. Maar dat doen wij ook zelf hè? Laten we beginnen met het niet meer accepteren van de loonkloof; vrouwen verdienen nog steeds 20% minder in dezelfde functie als mannen. Het inkomen dat je verdient bepaalt sterk de keuzes die mensen maken over de verdeling van werk. Bij een gelijkwaardige beloning zou dat gesprek tussen partners ook anders worden gevoerd.

De wethouders en burgemeester zijn hele fijne en ervaren collega’s, die net als ik het beste willen voor de inwoners van Dijk en Waard. Ze zullen misschien even moeten wennen aan mijn directheid, maar dat komt vast goed,” zegt ze met een knipoog.

Dubbelgangers

Momenteel is Leibbrand vooral nog bezig met een kennismaking langs alle nieuwe collega’s in het gemeentehuis. “Gelukkig ben ik heel goed in het onthouden van namen. Wel vind ik dat sommige mensen erg op elkaar lijken, er lopen echt te veel dubbelgangers rond”, grapt ze. De volgende stap is het bijwonen van raadsvergaderingen en daarna kan ze gaan doen waar ze goed in is: verbinden en ontwikkelen. Leibbrand zal zich als wethouder voornamelijk bezighouden met de openbare ruimte en met zorg en welzijn en de Wmo. “Met name op het gebied van zorg en welzijn liggen er wat uitdagingen op het gebied van preventie. Maar ook is het zaak om de belangen en de emoties bij elkaar te brengen en de juiste informatie te verschaffen. Ik zie dat er nu veel versnippering is van verschillende instanties, die overigens worden geleid door louter welwillende mensen met het hart op de juiste plaats. Maar door het grote aanbod ontstaat ook onduidelijkheid over wie wat doet, met daarmee samenhangende wachtlijsten.”

Van Texel naar Dijk en Waard

Leibbrand groeide op op Texel en in Alkmaar, verhuisde dertig jaar geleden naar Heerhugowaard en woont tegenwoordig in Noord-Scharwoude. Ze begrijpt de inwoners van Dijk en Waard goed, ook de inwoners die nog emoties en sentimenten voelen ten opzichte van de nieuwe gemeente. “Langedijk en Heerhugowaard zijn heel verschillend en nu toch één. Dat vraagt af en toe om compromissen sluiten. Meestal is het resultaat voor alle inwoners oké, maar soms ook helemaal niet. Elke verandering is wennen en kan leiden tot heftige weerstand. Dat zie je nu ook met de gewijzigde ophaaldagen van de afvalbakken. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat we over een aantal maanden niet beter meer weten en er nog een hele kleine groep is die er niet uitkomt. Tegen die tijd is er ook voor die inwoners vast een passende oplossing.”

Die groep heeft overigens wel een harde stem en gebruikt op sociale media soms hele lelijke woorden. Wat vindt Ester daarvan? “Er is een kleine minderheid die meteen het internet opduikt om zijn gram te halen. Het is goed om hun mening te horen, maar daarnaast moet je juist die groep op zoeken die je niet of minder vaak hoort.”

Zichtbaar aanwezig

Dat gaat ze dan ook zeker doen, de komende jaren dat ze wethouder is van Dijk en Waard. “Ik ga heel graag het gesprek aan met alle belanghebbenden. Ik wil benaderbaar zijn en zal proberen zo veel mogelijk zichtbaar aanwezig te zijn.”

Huisman

Maar als ze dan thuis is, is ze ook thuis. “Mijn man is ondernemer en huisman. Die kookt elke avond en organiseert het huishouden, naast het regelwerk voor onze nog thuiswonende kinderen. Het is fantastisch dat wij het zo kunnen regelen samen. Ik heb altijd heel veel dingen naast elkaar gedaan als ondernemer, toezichthouder, bestuurder en vrijwilliger. En als dat klaar is, verzin ik weer wat anders om aan te pakken. Zonder hem had dat niet gekund.”

Metallica

Wat ze doet om te ontspannen? “Genieten van een goed glas wijn, uit eten gaan of een concert bezoeken van Metallica, Iron Maiden of Rammstein. Die snoeiharde gitaren, daar ga ik lekker op.”