ALKMAAR - Drie mannen zijn vanmiddag veroordeeld voor medeplichtigheid in het wegnemen, verplaatsen en vervoeren van het lichaam van hun kennis, de 29-jarige W. Dat heeft de rechtbank in Noord-Holland bepaald.

Twee mannen moeten tien dagen de gevangenis in en krijgen een taakstraf van zestig uur. De derde verdachte moet negentig dagen de cel in, waarvan tachtig dagen voorwaardelijk.

De rechtbank heeft de drie mannen, de 46-jarige Z. uit Alkmaar, de 49-jarige D. uit Heerhugowaard en de 45-jarige K. uit Alkmaar vrijgesproken voor het expres kwijtmaken van het lijk, om de doodsoorzaak onder tafel te houden. Volgens de rechtbank is het wel zeker dat de mannen het lichaam van W. weg hebben weggehaald uit de woning waar hij overleed en in hun bedrijfsbus hebben gelegd. Vervolgens zijn ze naar het Geestmerambacht in Alkmaar gereden en hebben daar het lichaam achtergelaten op een fietspad.

W. overleed in de huurwoning van zijn neef op 11 december 2015 aan een overdosis drugs. Het drietal claimde het lichaam te hebben verplaatst, om er zo voor te zorgen hun drugswoning te kunnen behouden.

De straffen
D. en K. kregen allebei gevangenisstraf van tien dagen en een taakstraf van zestig uur opgelegd. Z., die de gebruikte bedrijfsbus heeft gestolen, kreeg een gevangenisstraf van negentig dagen, waarvan tachtig dagen voorwaardelijk. Hij kreeg ook een taakstraf van zestig uur opgelegd.