NEDERLAND - Het aantal geregistreerde misdrijven per inwoner ligt in verhouding het hoogst in Noord-Holland. Dit komt naar voren uit een analyse
van Oplichting.com op basis van politiecijfers. In Friesland ligt deze verhouding tussen het aantal misdrijven en inwoners het laagst.


In de Randstad ligt het gemiddeld aantal misdrijven per persoon het hoogst. In Noord-Holland is dit 0,0042 misdrijven per inwoner, net als in Zuid-Holland (0,0040). Onderaan heeft Friesland een gemiddelde van 0,0025 misdrijven per inwoner. Drenthe is de provincie die boven Friesland staat op deze ranglijst met 0,0026.

Daling te zien

In vergelijking met 2013 is het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland met een kwart afgenomen. Waar dit aantal in dat jaar nog ruim boven de miljoen lag, was dit in 2023 ruim 800.000. De grootste procentuele daling is te zien in Flevoland (31,5%). De kleinste daling is in Groningen (20,9%).

"Het is goed om te zien dat het aantal geregistreerde misdrijven elk jaar afneemt. Toch zal dit nieuws voor verbaasde reacties zorgen", zegt Koen Jansen van Oplichting.com. "Ondanks het gevoel dat geweld en agressie toenemen, tonen de feiten aan dat deze cijfers al jaren dalen. Het lijkt erop dat de impact en de grootschaligheid en de bijbehorende media-aandacht bijdraagt aan dit gevoel."

Meer weten over het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland en de verschillen per provincie? Kijk dan hier voor meer informatie.