Noord-Scharwoude - Het lukte de 60-jarige man uit Noord-Scharwoude dus niet om ongeschonden met zijn auto weg te rijden vanaf de Spoorstraat in Noord-Scharwoude. De auto raakte meerdere malen paaltjes in het wegdek. Toch reed hij door, ondanks de krassen in de lak.

Een getuige meldde het verkeersgedrag van de man bij de politie. Deze trof de man met zijn auto in de omgeving aan. De bestuurder werd uiteindelijk op het Stationsplein in Heerhugowaard aan de kant gezet. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies maar liefst 850 ug/l. Dat is bijna vier maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. De man moest zijn rijbewijs inleveren, maar dat had hij niet zij zich. Uitgezocht moet worden of hij wel in het bezit is van een geldig rijbewijs.

Bij controle bleek er nog een vrijheidsstraf tegen de man open te staan. De komende veertien dagen mag hij deze uitzitten.

Gevolgen rijden onder invloed

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf.
Er volgt een zwaardere sanctie als er sprake is van roekeloos rijgedrag of wanneer iemand eerder bekeurd is voor het rijden met alcohol op. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar of 10 jaar bij recidive.

Alcoholvrij rijden voorkomt echter meer dan alleen een bekeuring. Regelmatig worden overige verkeersdeelnemers slachtoffer van dronken bestuurders. Aanrijdingen met als oorzaak drank leveren de meest ernstige ongevallen op met de zwaarste letsels.

Daarnaast zullen verzekeraars de veroorzaakte schade verhalen als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.

2018067158