ALKMAAR - Vele Facebook-gebruikers hebben er vast wel eens mee te maken gehad. Je ontvangt via Messenger een privebericht van een vriend(in) waarin je naam genoemd wordt vergezeld van een aantal smileys, en vervolgens krijg je een link naar een You Tube-filmpje. Wie op deze link klikt heeft te maken met een virus dat zich snel verspreid.

Ook de politie waarschuwt ondertussen voor dit virus. Zo viel er gisteren onder meer op de Facebook pagina van de Politie Alkmaar te lezen:

Op Facebook gaat een virus rond dat via een privébericht word verstuurd via Messenger.

In het bericht word je met je voornaam aangesproken met daaronder een link met een YouTube logo.Het ziet er allemaal echt uit en veel mensen klikken op de link omdat het van iemand komt die zij kennen.

Dit is het virus dus klik hier niet op! Zodra je op de link klikt kan er kwaadaardige software op uw smartphone, tablet of PC komen. Tevens zal dit virus ervoor zorgen dat er onder jouw naam ook hetzelfde bericht word verstuurd naar je contactenlijst. Waarschuw diegene van wie het bericht kwam. Mogelijk word u ook de toegang tot uw eigen Facebook geweigerd als u op de link heeft geklikt. Wij vragen u om dit bericht te delen zodat andere mensen geen slachtoffer worden van dit virus.

Facebook voert al acties uit. Wanneer u per ongeluk toch op de link klikt word vanaf uw account hetzelfde bericht verstuurd naar uw contacten. Facebook blokkeert hierop uw account tijdelijk om erger te voorkomen. Met een paar stappen kunt u deze weer terug krijgen.