BROEK OP LANGEDIJK - “Natuurlijk ben ik trots op mijn eerste uitgegeven boek, ik zie het als een stukje levenswerk.” Aan het woord is schrijfster en schilderes Trudy Stam-Huizinga. Deze week is haar eerste boek verschenen en te koop in diverse boekwinkels. In 1985 adviseerde Piet Kluitman van de gelijknamige uitgeverij Trudy haar al het manuscript te laten drukken, maar door diverse oorzaken gebeurde dat niet en bleef het manuscript verborgen voor de buitenwereld. Nu is het zover: ‘De Avonturen van Grietje Groen’ is te koop.


“Ik heb een hele warme jeugd gehad met fijne ouders. Mijn vader had muziek als grote hobby en was zelfs dirigent van een kerkkoor”. Als Trudy, geboren in 1935 in Amstelveen, eenmaal op de praatstoel zit komen er tal van verhalen los en valt op hoe uitstekend haar geheugen is, Zij vertelt over de oorlog, waar achter hun huis een Duitse eenheid verbleef. Over de hongerwinter die haar sterk vermagerde, maar waarin zij het geluk had een half jaar te kunnen verblijven bij de lieve familie Onneweer in Blokker. Op een platte kar met een bontmuts van konijnenvel ging zij daar naar toe en kon aansterken. Haar ouders bleven achter in Amstelveen. Na een huwelijk dat strandde, ontmoette zij Kees Stam. “Dat was liefde op het eerste gezicht, ik woonde al 9 jaar alleen. Na zes jaar trouwden we en waren samen heel gelukkig. Ik had twee kinderen uit mijn vorige huwelijk. Ik begon een boetiek in Schagen en kreeg ik beroemdheden als Saskia en Serge, Karin Bloemen en Gerard Joling. Het was een leuke tijd in Schagen.”

Houtfabriek
In 1998 verkocht Kees zijn aandeel van ‘Houtindustrie Stam en Landman’. Hij was daar jarenlang directeur. Er zijn heel wat huizen die kozijnen van dat bedrijf hebben. Helaas werd Kees ziek en overleed snel. Trudy woonde vanaf 1990 in Heerhugowaard. Na dertig jaar echter ging zij bij haar zoon inwonen, in een heerlijk huis aan de Dubbele Buurt in Broek op Langedijk. “Ik kijk uit op Markzicht, bij het water, in één woord paradijselijk!” Trudy schilderde al en haar werk wordt alom gewaardeerd. Er hangen schilderijen in het buitenland en in een flat in Heerhugowaard. Ook had ze een half jaar een expositie in het oude gemeentehuis. Maar het schrijversinstinct was niet verdwenen en daar moest wat aan gebeuren.. Op advies van Margreet Boomsma, een bekende schrijfster in Langedijk, haalde zij haar oude manuscript en ander geschreven werk weer te voorschijn. ‘De Avonturen van Grietje Groen’ werden weer zichtbaar. De titel kreeg Trudy in 1985 cadeau van Piet Kluitman (overleden in 2006). Zo kwam het contact met uitgeverij Gigaboek tot stand, welke gelijk zeer enthousiast was, hetgeen te lezen valt op de achterkant van het boek.

Het eerste boek
Haar eerste boek is dus een feit. ‘De Avonturen van Grietje Groen’ is het verhaal over de dochter van een huisarts en zij beleeft spannende avonturen. “Het is een beetje een naïef verhaal zonder harde momenten. Die worden al genoeg in boeken verteld. Het boek gaat eigenlijk over mijn eigen jeugd!” Trudy is zeer te spreken over de begeleiding die haar uitgever haar gaf en hoopt in de toekomst nog meer te mogen publiceren. Er liggen nog gedichtjes en verhaaltjes in de kast, dus er is nog genoeg te doen voor deze pas 85-jarige schrijfster! “Ik ben een filosofisch type en denk na over de zin en onzin van het leven. Er is nog genoeg voor me te doen. Dat alleen zijn valt echter niet mee, dat went nooit, maar ik ben heel gelukkig met mijn kinderen en kleindochter!”


De Avonturen van Grietje Groen: Trudy Stam-Huizinga

Illustraties: Francisca Zonjee

ISBN 9789085484660

Prijs: € 16,95