LANGEDIJK - AZ Alkmaar liet het afgelopen seizoen indrukwekkende prestaties zien – in de binnenlandse Eredivisie, maar vooral in de internationale competitie. De club streeft al jaren een duidelijke visie na en oogst nu eindelijk sportief succes. Vooral in de UEFA-Conference League heeft AZ Alkmaar een duidelijk statement gemaakt door de halve finale te bereiken. Dit is een echt succes dat veel stof doet opwaaien.

De vierde plaats in de Eredivisie betekent ook dat de fans zich nu al kunnen verheugen op Europees voetbal in Alkmaar in het komende seizoen. Vergelijkbaar met de indrukwekkende sportieve opkomst van AZ Alkmaar in de afgelopen jaren is het succesverhaal van sportweddenschappen in het recente verleden. Steeds meer fans volgen de prestaties van hun team met groot enthousiasme.

Deze fans maken graag van de gelegenheid gebruik om online wedden af te sluiten en hun voetbalkennis in te zetten voor eigen succes. Voor de fans van AZ Alkmaar is wedden op hun eigen team natuurlijk extra leuk op dit moment door het huidige sportieve succes. Het ziet er naar uit dat AZ-supporters zich kunnen verheugen op een vermakelijk nieuw seizoen.

Een blik op de huidige situatie: met rugwind het nieuwe seizoen in

Aan het einde van vorig seizoen eindigde AZ Alkmaar sterk als vierde in de Eredivisie en bereikte het de halve finale van de UEFA-Conference League. Vooral het succes in de op twee na sterkste Europese competitie maakte indruk op fans en officials. Tegen de uiteindelijke winnaars West Ham United vloog de ploeg van trainer Pascal Jansen er pas na een hard gevecht uit. Het is geen wonder dat fans, spelers en sportfunctionarissen tevreden en met veel trots terugkijken op het afgelopen seizoen.

De club heeft echter nog steeds ambitieuze doelen voor de toekomst. Alkmaar hanteert een overkoepelend plan: prioriteit ligt bij de eigen jeugdopleiding, een aantrekkelijke en succesvolle speelfilosofie en een transferbeleid dat hoge uitgaven vermijdt en meer nadruk legt op de eigen talenten, die bij Alkmaar de volgende stap in hun ontwikkeling moeten maken.

De komende seizoenen blijft de club staan voor dominant, dynamisch voetbal met veel variabiliteit en flexibiliteit. Tegelijkertijd staat de club er financieel beter voor dan lange tijd het geval is geweest. Al bijna tien jaar is Alkmaar in staat om in elke transferwindow een positief financieel resultaat te boeken. Sinds het seizoen 2015/16 heeft de club een transferwinst van ongeveer 150 miljoen euro gegenereerd.

Met strategie naar succes: AZ Alkmaar's bijzondere kracht

Met coach Pascal Jansen staat Alkmaar voor een unieke speelstijl: Het team streeft ernaar om creatief en onverzettelijk aanvallend voetbal te spelen dat een genot is om naar te kijken. Het doel is duidelijk: AZ Alkmaar wil elke wedstrijd domineren. Een van de redenen voor het huidige succes van de club is dat ze al jaren voorop lopen met data-analyse.

Om hun voetbalstijl zo goed mogelijk te implementeren, werkt Alkmaar al een aantal jaar samen met verschillende data-analysebedrijven en wordt daarom beschouwd als toonaangevend op dit gebied in het professionele voetbal. Concreet betekent de data-analyse die Alkmaar gebruikt dat een groot aantal neurologische processen die normaal gesproken onbewust plaatsvinden bij spelers meetbaar worden gemaakt. Het gaat hierbij onder andere om de snelheid van informatieverwerking of het vermogen om eerder geleerde informatie op te roepen. De succesvolle samenwerking met data-analysebedrijven werpt nu steeds meer vruchten af. In het recente verleden ontving de jeugdopleiding van Alkmaar meerdere prijzen voor de beste jeugdafdeling van het land.

Een recent voorbeeld van deze succesvolle ontwikkeling is ook het winnen van de UEFA Youth League door het Alkmaarse U19-team. Deze competitie is gelijkwaardig aan de UEFA Champions League op seniorenniveau. Op weg naar de titel versloegen de Alkmaarse jonge talenten internationale topploegen als FC Barcelona, Real Madrid en Sporting Lissabon.

Uiteindelijk versloeg het Alkmaarse jeugdteam Hajduk Split op indrukwekkende wijze met 5-0 in de finale. Deze triomf onderstreept het succesvolle werk dat in Alkmaar wordt gedaan om jonge spelers te ontwikkelen en ze de kans te geven hun volledige potentieel te bereiken. Bijna een dozijn van Alkmaar's huidige spelers speelde in het tweede team of in een van de jeugdteams voordat ze hun professionele debuut maakten. De beste voorbeelden in de huidige selectie zijn Pantelis Chatzidiakos en Tijjani Reijnders. Dit pad moet in de toekomst worden voortgezet.

Een succesvolle transferperiode om Europa aan te vallen

Het lijkt er momenteel op dat AZ Alkmaar een hete transferzomer tegemoet gaat. De club is niet van plan om een groot deel van de eigen basiself weg te geven. Maar de interesse van andere clubs in hun eigen spelers is natuurlijk groot na het succesvolle voorseizoen. Het vertrek van middenvelder Sam Beukema laat bijvoorbeeld het succesvolle, maar ook pijnlijke transferbeleid van AZ van de afgelopen jaren zien. Geruchten deden al langer de ronde.

Nu is het officieel: Sam Beukema verhuist van AZ Alkmaar naar de Italiaanse club FC Bologna. Beukema was een van de vaste waarden en absolute toppers onder trainer Pascal Jansen. Verder is het vertrek van de vaste staf nog niet bevestigd. Maar er staat veel te gebeuren. Niet alleen Tijjani Reijnders heeft de interesse gewekt van grote clubs. Tegelijkertijd is het duidelijk dat de club erom bekend staat altijd terug te kunnen slaan met nieuwe spelers.

Met Denso Kasius van FC Bologna en David Möller Wolfe van SK Brann, heeft de club al zeer getalenteerde jonge spelers gecontracteerd waarvan verwacht wordt dat ze het komende seizoen de volgende stap in Alkmaar kunnen maken. Als de Alkmaarse transferstrategie net zo goed werkt als in voorgaande jaren, zal er weinig in de weg staan van weer een succesvol seizoen.

Conclusie: AZ op weg naar nog een succesvol seizoen in Europa?

Eén ding is duidelijk: AZ Alkmaar richt zich niet alleen op het behalen van sportief succes op de korte termijn, maar ook op het implementeren van de eigen visie. Zo wordt de nadruk gelegd op continu succes, een solide spelconcept en de ontwikkeling van jonge talenten. Deze aanpak heeft zich inmiddels bewezen en heeft Alkmaar in staat gesteld om vorig jaar een echte stempel te drukken op de internationale competitie.

In het komende seizoen zal het interessant zijn om te zien hoe ver Alkmaar komt in de UEFA-Conference League. Allereerst moet de ploeg de kwalificatiewedstrijden doorkomen. Maar met hun bewezen filosofie en vermogen om talentvolle spelers te ontwikkelen, kan de ploeg van coach Pascal Jansen opnieuw voor verrassingen zorgen en zich handhaven tegen prestigieuze tegenstanders.

AZ heeft absoluut de ambitie en het potentieel om te slagen in de Europese competitie en de knock-outrondes van de UEFA-Conference League te bereiken. In deze wedstrijden is dus, zoals altijd, alles mogelijk.