BEVERWIJK - Hoewel de dagen rondom de jaarwisseling voor de brandweer drukker zijn dan normaal, is het aantal vuurwerkincidenten de afgelopen jaren gedaald. Dat merkt ook de brandweer. Toch waarschuwt de brandweer voor meer vuurwerkincidenten bij de voorspelde goede weersomstandigheden.

"Vroeger hadden we met oud en nieuw tientallen incidenten, variërend van brandende prullenbakken tot in brand gestoken auto's en grote objecten," zegt woordvoerder Maurice Dorsman. "De afgelopen jaren zien we een terugloop in het aantal incidenten rondom oudejaarsavond."

Goed weer
Het lijkt erop dat de inspanningen van politie en gemeenten toch vruchten afwerpen. Het afgelopen jaar daalde het aantal incidenten waarvoor de hulpdiensten moesten uitrukken met twintig procent. Toch is het geen garantie dat het dit jaar ook weer minder incidenten zullen zijn. "We hebben de afgelopen jaren vaak slecht weer gehad, wat niet bevorderlijk is voor het afsteken van vuurwerk. De verwachting is dit jaar goed, waardoor mensen misschien sneller naar buiten gaan. Dat zou voor meer vuurwerkoverlast kunnen zorgen."

Daarom blijft oudejaarsavond voor de brandweermannen altijd spannend. "Je weet nooit wat er kan gebeuren", vertelt hij. De sfeer in de kazerne is rond de jaarwisseling altijd goed, aldus de brandweerman. "We eten een oliebolletje met elkaar en rond middernacht gaat de kinderchampagne open. Maar we staan altijd paraat voor als er iets misgaat."

Veiligheid
Om brand te voorkomen, wil de brandweer de burgers het nog een keer op het hart drukken om geen vuurwerk af te steken bij risicovolle objecten. "Leegstaande panden, rieten daken, kerken of ziekenhuizen moeten mensen vermijden. Blijf daar uit de buurt", roept Dorsman de burgers op.

Meer informatie over het veilig afsteken van vuurwerk? Kijk dan op de website van de brandweer.