ZUID-SCHARWOUDE - Zondag 8 maart opent de expositie ‘HUMAN SEASONS’ bij Aurora Art Gallery te Zuid-Scharwoude, met schilderijen van Azad Saber en art quilts van Hilde van Schaardenburg.


Azad Saber (Sulayma­niyah, Zuid-Koerdistan/Irak, 1968) groeide op in een artistieke familie en raakte van jongs af aan vertrouwd met verschillende kunststijlen. Vanaf 1983 exposeerde hij regelmatig in Irak en Turkije, maar omdat hij zich belemmerd voelde door het repressieve regime in zijn land, kwam hij eind jaren ’90 naar Nederland. Sinds enkele jaren woont en werkt hij in Finland.
Azad’s gevoelige werk is impressionistisch met realistische details. Grote en kleine emoties vinden hun vorm in een dichterlijke beeld­taal, open voor interpretatie.
‘Via het schilderen kan ik mij uitdrukken. Sinds ik mij realiseerde dat ik tot het Koerdische volk behoor, dat slaaf is in zijn eigen land en geen recht heeft om in vrede te leven, gaat mijn werk over het menselijk leven en over het in vrijheid uitwisselen van materiële en spirituele waar­den.’

Bij Hilde van Schaardenburg (Stuttgart 1954) speelde kunst van jongs af aan een belangrijke rol, als een natuurlijke begeleider op haar pad. Met veel verschillende materialen werd vorm gegeven aan een eindeloze stroom ideeën, totdat zij in 2002 de wonderbaarlijke wereld van patchwork en quilten ontdekte. Vanaf die tijd werkt ze alleen nog met textiel, verf en mineralen/kristallen. Deze specialisatie leverde haar niet alleen diverse prijzen op over de gehele wereld maar ook een positie als coach voor beginnend talent en jurylid. Haar werk is altijd een uitdrukking van levensvreugde en haar inspiratie ontleent zij aan de eindeloze vormen- en kleurenrijkdom van de natuur. De volgende uitspraak van Friedrich Schiller is haar uit het hart gegrepen:
‘Alle kunst is gewijd aan de vreugde en er bestaat geen hogere en meer serieuze taak dan de mensen gelukkig te maken.’


De feestelijke opening met Koerdische muziek begint om 14.30 uur. Inloop vanaf 14.00 uur.
AURORA ART GALLERY, Sportlaan 54-B, Z-Scharwoude. Open vrijdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. www.aurora-art.com