NOORD-HOLLAND - Traditiegetrouw luiden veel mensen het nieuwe jaar vandaag in met een frisse duik. Ga je voor de zee, een zwembad of toch een rivier? NH Nieuws zet de nieuwjaarsduiken in de provincie voor je op een rij.

Zoals gebruikelijk heeft 's lands bekendste worsten- en soepmaker zijn naam verbonden aan meer dan honderd 'serieuze' nieuwjaarsduiken door het hele land. Daarvan vinden er ruim twintig in Noord-Holland plaats: van de Noordzee bij De Koog op Texel tot de Amstel bij Uithoorn en van zwembad de Waterdam in Edam tot de Kolksloot in Oostzaan, overal duiken vandaag tientallen tot duizenden bikkels het water in.

De Noord-Hollandse nieuwjaarsduiken die de meeste deelnemers trekken zijn die in Egmond aan Zee en Wijk aan Zee. Vooral over eerstgenoemde duik was dit jaar veel te doen. Omdat niemand het stokje wilde overnemen, trok de organisatie de stekker eruit. Enkele dagen later maakten een Egmondse vriendengroep bekend dat ze - met de (financiële) steun van ondernemers en vrijwilligers - de kar wilden trekken.

Naar verwachting komen er vandaag zo'n tweeduizend liefhebbers naar Egmond aan Zee, waar het evenement om 13.30 bij strandafgang De Werf begint. Een half uur later klinkt ook het startschot op het strand van Wijk aan Zee, waar de strandpaviljoens als vanouds glühwein en erwtensoep serveren. Deelname in Wijk aan Zee is gratis, de Egmondse duik kost 5 euro.

De duik in Julianadorp - geen samenwerking met Unox - staat dit jaar in het teken van Glitter & Glamour, schrijft Den Helder Actueel. "Wees stralend en sprankelend", spoort de organisatie deelnemers aan. "Denk bijvoorbeeld aan een glitterpak, -hoed of kerstslinger." Het is geen must, maar wel leuk voor het plaatje. De duik in Julianadorp begint om 13.00 uur en deelname kost 2 euro. Inschrijven kan vanaf 11.30 uur bij Noordzee Bowling.

Een andere opvallende locatie waar vandaag wordt gedoken is de Rijkszee- en Marinehaven in Den Helder. Vroeg opstaan is een must, want om 10.00 uur wordt er gestart. Wie het jaar graag start met een duik in de Amstel, moet om 13.00 uur op het Marktplein in Uithoorn zijn. In Aalsmeer wordt - net als in Edam - in een zwembad gedoken. Vanaf 13.30 uur is het Oosterbad aan de Mr. Jac Takkade het decor van de Aalsmeerse duik.

Naturisten
Hebben nieuwjaarsduiken volgens jou weinig om het lijf? Reis dan af naar Zandvoort of recreatiegebied het Twiske in Oostzaan, waar om respectievelijk 13.00 uur en 14.00 uur naturisten het jaar spetterend openen.

Wie zin heeft in een sportief begin van het jaar, moet om 12.45 uur bij sporthal Tetterode in Overveen zijn voor de zogeheten loop-duik-loop. Daarvandaan ren je naar het strand van Bloemendaal (7 km) aan zee om onder leiding van de plaatselijke Reddingsbrigade de Noordzee in te rennen. Om het lichaam weer op temperatuur te brengen, rennen deelnemers via de Zeeweg (5 km) terug naar Overveen. Voor de mindere goden onder ons: alleen duiken kan ook. Zorg dan dat je om 13.45 uur op het strand bent.

Halal-snert bij de Sloterplas
Amsterdammers die geen zin hebben om naar de kust te rijden, kunnen bij de Sloterplas terecht. Daar vindt om 13.00 uur de twaalfde editie van de Unox-mutsvrije duik plaats, waarna behalve oud-Hollandse ook vegetarische en halal-snert wordt geserveerd.

Nieuwjaarsduik
In bovenstaand verhaal zijn veel, maar niet alle nieuwjaarsduiken in Noord-Holland opgenomen.
Kijk voor een volledig overzicht op www.nieuwjaarsduik.info.