NEDERLAND - Sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, plastic tasjes, drankblikjes en etensresten slingeren het meest rond in de buurt, blijkt uit een onderzoek* van Nextdoor, het platform dat buren met elkaar verbindt. In de aanloop naar de Landelijke Opschoondag op zaterdag 23 maart vroeg het platform naar de mening van zijn gebruikers over de netheid van zijn of haar buurt. En wat blijkt? Ongeveer de helft (47%) van Nederlandse buren vindt zijn buurt niet schoon. Tijd om komende zaterdag de handen uit de mouwen te steken! Maar hoe organiseer je een opruimactie? Nextdoor zet een aantal tips voor je op een rij.


Top 5 meest gevonden afval en ergernissen

Dat we ons behoorlijk druk maken over zwerfafval blijkt: meer dan twee op de drie buren (69%) ergert zich eraan. Welk type afval wordt het meest gevonden wordt, en welk is het meest hinderlijk? Je vindt de top 5 hieronder:

Opruimactie organiseren?

Meer dan twee op de drie (69%) vindt dat de verantwoordelijkheid van het opruimen van zwerfafval zowel bij henzelf en de buren als bij de gemeente ligt. Een gedeelde inspanning dus. Maar liefst 78% geeft dan ook aan weleens zwerfafval op te ruimen in de buurt, en hetzelfde percentage (78%) vindt dat een schone buurt bijdraagt aan een betere band met de buren. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een kleine meerderheid (53%) niet weet hoe ze een gezamenlijke opruimactie moeten organiseren.

Met onderstaande tips wordt het makkelijker om jouw buren te mobiliseren en zelf een opruimactie te starten:

  1. Log in of meld je aan via www.nextdoor.nl
  2. Ga naar 'Ontdek' en maak een Evenement aan voor jouw opruimactie
  3. Kies als datum bijvoorbeeld de Landelijke Opschoondag; zaterdag 23 maart
  4. Maak het niet te lang: binnen 2 uur kan je héél veel opruimen
  5. Deel het bericht met de buurt!

Op de dag zelf:

  1. Zorg voor voldoende vuilniszakken, schoonmaakhandschoenen en afvalgrijpers (tip: je kan bij de meeste gemeenten een gratis afvalgrijper aanvragen!)
  2. Maak een goede onderlinge verdeling (wie doet wat?)
  3. Maak een groepsfoto en deel dit op Nextdoor onder de hashtag #LandelijkeOpschoondag
  4. Deel vervolgens overwinning door samen een kopje koffie/thee na afloop te drinken

Maak ook contact met jouw buren

Wil jij ook in contact komen met jouw buren? Het eerste contact leg je snel via de Nextdoor-app.

* Een opiniepeiling van Nextdoor uitgevoerd in maart 2024 onder 1.984 leden.