UTRECHT - Het onderwijs houdt halverwege maart een actieweek die op vrijdag 15 maart eindigt met een brede staking.

Dan zal personeel uit alle sectoren het werk neerleggen, laat voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb) weten in een interview in de Volkskrant.

De AOb wil van het Rijk meer geld voor meer salaris en het verlichten van de werkdruk. Volgens Verheggen is de actiebereidheid groot. Naast het basis- en voortgezet onderwijs, sluiten ook het mbo, hbo en de universiteiten zich bij de acties aan.

Verheggen wil over een breed front samenwerken omdat de werkdruk volgens haar in alle sectoren te hoog is. "Bovendien hecht ik er waarde aan dat sectoren solidair zijn met elkaar. Straks krijg je aparte vakbonden voor leerkrachten, voor directeuren en voor ondersteunend personeel. En dat voor elke sector. Dat is onwerkbaar."

De leerkrachten kwamen in maart vorig jaar voor het laatst in actie. Duizenden juffen en meesters uit de provincie kwamen toen naar Amsterdam om hun onvrede te uiten over de werkdruk en het loon. In juni en oktober 2017 stond het Malieveld in Den Haag vol met met ontevreden juffen en meesters.