NEDERLAND - Bij de start van mei begint de komende week zacht en zonnig, doch het blijft wisselvalig. Dinsdag en woensdag doet de temperatuur een stap terug, maar aan het eind van de week wordt het weer een stuk zachter, met wel kans op een spat regen.


Zondag in de ochtend komt vooral in het noorden en westen nog wat bewolking voor, maar deze lost vrij snel op. Een stralende ochtend volgt en met een meest zwakke tot hooguit matige oostelijke wind lopen de temperaturen snel op.

In de middag is het op de meeste plekken volop zonnig met hooguit wat sluierbewolking waar de zon goed doorheen schijnt. In de kustgebieden blijven er wat (stapel)wolken mogelijk. De maxima lopen uiteen van 11 graden op de Wadden, via 13-15 graden in de rest van het noorden, 16-17 graden in het midden van het land tot lokaal 18 graden in het zuiden.

In de nacht naar maandag, de eerste dag van mei, neemt de bewolking overal toe, maar lijkt het droog te blijven. Overdag lijkt vooral in het binnenland bewolkt te beginnen, maar gedurende de dag komt de zon er steeds beter bij. De matige wind draait naar het noorden, maar onder invloed van de zon kan de temperatuur nog altijd oplopen naar 11 graden op de Wadden tot 17 graden landinwaarts.

Dinsdag wordt een overwegend grijze dag, waar er lokaal een spatje regen kan vallen. Met een noordelijke wind wordt een koudere lucht aangevoerd. Met temperaturen van rond de 10 graden is het dan ook erg koud voor de tijd van het jaar en een flink contrast met de dagen ervoor.

Ook woensdag blijft het overwegend bewolkt. Het blijft koel aanvoelen met een maximumtemperatuur die weer iest omhoog gaat, maar nog altijd te laag is.

Vanaf donderdag lopen de temperaturen weer aardig op, zlefs richting de 18 graden, maar de neerslagkansen nemen ook toe al zijn dat met name lokale buitjes. Het weerbeeld lijkt vanaf dan dus ook wisselvalliger te worden.

Op vrijdag, Bevrijdingsdag, en in het volgende weekend liggen de temperaturen tussen de 15 en 18 graden en is er wederom lokaal een spat regen mogelijk.