NEDERLAND - Zondag 12 mei is het Moederdag, de dag om jouw moeder in het zonnetje te zetten! Verras jij haar met ontbijt op bed, een bloemetje, chocola, parfum, een high-tea, een mooi sieraad, een theater- of bioscoopvoorstelling of een ander uitje?

De hedendaagse invulling van Moederdag is vooral gericht op het verwennen van Mama. Vaak brengen we deze dag ook nog een extra bezoekje aan Oma. Of bezoeken het graf van een overleden Moeder om daar een bloemetje neer te leggen. Of Moeders nog leven of niet. Ze zijn onmisbaar voor hun kleine en grote kinderen.

Waarom vieren we Moederdag? Om hun onvoorwaardelijke liefde en de wijze lessen die we hebben geleerd, hun opofferingsgevoel, vriendschap en veelzijdigheid te vieren en te eren. Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. In 2019 is dat op dus zondag 12 mei.

De geschiedenis en herkomst van Moederdag
Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer een eeuw (midden jaren '20) gevierd. De achterliggende gedachte, in de meest algemene vorm, is dat Moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het voornaamste deel van de zorgtaken hebben vervuld, op één dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Het beste voorbeeld van het omgekeerde rolpatroon is daarbij wel het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed. Daarna krijgt Moeder het door de kleinere kinderen al lang van tevoren op school gemaakte cadeautje en verder een bloemetje, luchtje, chocola of een ander geschenk. Sinds de jaren '60 zorgde vader vaak voor een financiële bijdrage aan het huishoudpotje of als men welgesteld was zelfs een nieuw huishoudelijk apparaat. Volwassen vrouwen gaan op hun beurt dan vaak nog even op bezoek bij hun Moeder, die inmiddels Oma zijn, eveneens met een kleine attentie.

De oorsprong van de huidige Moederdag ligt dus in de Verenigde Staten. Deze werd namelijk in 1908 bedacht door Anna Jarvis. Ze riep deze dag in het leven om haar Moeder, Ann Reeves Jarvis, te herdenken. Deze was een jaar eerder in mei overleden. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog had zij een belangrijke rol gespeeld als vredesactivist. Zo verzorgde Ann Jarvis zieke soldaten en richtte ze Mother’s Day Work Clubs op waarin ze zich sterk maakte voor gezondheidszorg.

Door de inspanningen van Anna Jarvis erkenden verschillende Amerikaanse staten Moederdag en het was president Woodrow Wilson die het in als een nationale Feestdag erkende. Moederdag werd een vaste feestdag die elke 2e zondag in mei gevierd werd. Deze variant is na de Eerste Wereldoorlog de Atlantische Ocean overgewaaid. Sinds 1925 wordt de Amerikaanse versie van Moederdag ook in Nederland en andere delen van Europa gevierd.

Bloemen, chocola, parfum
Vanaf het begin hebben bloemen een belangrijke rol gespeeld in de Moederdagviering. Anna Jarvis zag graag dat bloemen, voornamelijk anjers, gegeven werden aan Moeders die kerkdiensten of gelegd werden op de graven van overleden Moeders. Naarmate Moederdag een steeds bredere betekenis kreeg, werd het van oorsprong ietwat religieuze doel vervangen door een commerciële waar bloemisten, parfumerieën, chocolaterieën en restaurants gretig op inspeelden.

Uitgaan
Ook in het uitgaanscircuit is Moederdag een belangrijke dag geworden.Naast restaurants spelen bijvoorbeeld ook theaters (Moederdag-concerten), en bioscopen (Ladies-day) in op deze dag.

Hoewel Moederdag inmiddels stevige concurrentie heeft van het eveneens uit Amerika overgewaaide Valentijnsdag (14 februari) waarin mensen ook hun liefde en genegenheid voor elkaar tonen, blijft Moederdag een traditie. Het traditionele ontbijt op bed is bij velen inmiddels vervangen door een champagne-ontbijt, brunch, een high-tea of zelfs een barbecue of men maakt er een compleet dagje uit van om Moeder te behagen.

2e Zondag van Mei
Op deze dag, iedere tweede zondag in mei, is het een terecht feest voor de enige vrouw in ons leven die onvoorwaardelijk van ons houdt: Moeder.! Onze Ma, zonder wie we nooit naar school hadden gekund, eten hadden gehad of kleren op ons lijf mochten dragen en die ons leerde wat liefde, verdriet en leven is.