LANGEDIJK - De markt van beleggingen heeft een behoorlijke aantrekkingskracht. Logisch, want hier is geld te verdienen. Beginnen met beleggen kan echter voor sommige mensen een flinke stap zijn. Terwijl het in werkelijkheid best laagdrempelig is. In dit artikel leggen we uit hoe je ermee begint.


Begin klein
Een ideaal moment om in te stappen bestaat niet, want het gaat bij beleggen juist om de langere termijn. Voor de snelle winst (of snel verlies) kun je beter naar het casino gaan.

Wist je dat je al met een beetje spaargeld aandelen kunt kopen? Dat is ook direct een goede manier om te beginnen met beleggen. Door nog niet met al te grote bedragen te werken, leer je het systeem van de beurs kennen en ervaar je wat de mogelijkheden zijn. Ook kom je er vanzelf achter welk soort beleggingen het beste bij jou past.

Spreid je risico’s
Het spreekwoord ‘niet alles op één paard wedden’ is zeer toepasselijk wanneer het gaat om beleggen. Een belangrijke tip die we je kunnen meegeven is dan ook: altijd je risico’s spreiden. Mocht er dan iets mis gaan met een fonds waarin je belegd hebt, dan is het slechts één van de vele beleggingen die je hebt gedaan. Zo voorkom je dat ineens al je inleg kwijt is.

Door je beleggingen te spreiden, heb je bovendien veel meer kans dat het totaal van je beleggingen een mooi rendement behaalt. Het gaat immers om het resultaat van al je fondsen bij elkaar. Die ene miskleun of dat pechgeval heeft door goede risicospreiding een niet al te grote impact.

Kijk niet naar de winst per dag
Het is heel verleidelijk om continu de beurskoersen in de gaten te houden om te zien of de aandelen die jij hebt gekocht al een betere koers hebben dan toen jij ze aanschafte. Toch raden we je af om bezig te zijn met de korte termijn. De winst die je per dag behaalt is niet zo interessant, omdat je de volgende dag wel een verlies kunt hebben.

Beleggen draait echt om de langere termijn. Het perspectief dat je hebt over enkele jaren moet zo positief mogelijk zijn, daar is je beleggingsportefeuille op gericht. En dat vraagt dus om een flinke portie geduld en een lange adem.