Momenteel rijden er al meer dan 5 miljoen Nederlanders rond op een elektrische fiets. Het is al lang niet meer een fiets voor de 65 plusser, want zo zien we ook vele scholieren elke ochtend op de e-bike rond rijden. De aankomende jaren zullen dat er nog wel meer worden, volgens kenners. Het aanbod is enorm en je lijkt overal wel elektrsiche fietsen te kunnen kopen. Fietsenwinkels, bouwmarkten, supermarkten, online en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar wat zijn nu handige weetjes voordat je gaat shoppen? Hier hebben we 4 tips die we je graag mee willen geven.


1: Accu en actieradius

Je koopt een elektrische fiets om met ondersteuning te rijden. Nu wil je uiteraard niet dat deze onderweg uitvalt. Daarom is het belangrijk dat je je goed laat informeren welke keuzes er zijn bij het accupakket en de actieradius die deze bied. Elk jaar neemt een accu ook een klein percentage af door slijtage, dus kies wel een accu met wat meer inhoud, zo kun je over een paar jaar nog steeds de gewenste kilometers halen uit de accu.

2: De juiste framehoogte

Dit wordt nog wel eens overschat, maar de juiste maat fiets is erg belangrijk. Heb je een te kleine fiets? Dan kun je deze vaak niet op de juiste hoogte afstellen, met als vervolg dat je je benen niet goed kunt strekken en je knieen verkeerd belast. Of bij een te hoge fiets dat je moet overstrekken. Niemand zit te wacht op blessures, dus let goed op dat je een geschikte maat fiets koopt en hierover goed laat informeren door iemand met kennis.

3: Waarvoor gebruik je de fiets?

Gebruik je de fiets alleen in de stad voor woon/werk ritjes? Of neem je de fiets ook mee op vakantie? Niet elke fiets is bijvoorbeeld geschikt als je een stukje wilt fietsen in een bergachtig gebied. Een e-bike met een voorwielmotor is geen goede keuze voor dergelijke ritjes. Hier komt een sterkere middenmotor veel beter tot zijn recht.

4: Anti-lek fietsbanden

Op een elektrische fiets maak je gemiddeld meer kilometers, dan op een stadsfiets. Aangezien je onderweg vast niet wilt stil komen te staan is het een goed plan om je e-bike te laten voorzien van extra sterke fiets binnenbanden en anti-lek buitenbanden. In sommige gevallen zitten er van fabriek af al wel buitenbanden met anti-lek bescherming op de e-bike, vraag dit dus zeker even na aan de verkoper. Zo niet, dan is het aan te raden om gelijk een setje anti-lek banden te laten monteren, dit scheelt je een hoop ergernis onderweg. Kies hierbij voor een merk zoals Schwalbe of Continental fietsbanden, deze merken laten je niet snel in de steek.