BREDA - Ricky Broekhoff (25) uit Hoofddorp en Robin Ruiter (21) uit Heerhugowaard, beiden werknemer van SPG Noord-Holland en leerling op het Regio College afdeling Infra in Heerhugowaard zijn zaterdag 3 maart op het Nederlands Kampioenschap Straatmaker geëindigd op de eerste plaats. Het is het tweede jaar op rij dat leerlingen van het opleidingscentrum uit Heerhugowaard er met de kampioenstitel vandoor gaan.

Op vrijdag 2 maart en zaterdag 3 maart werd het Nederlands Kampioenschap Straatmaker 2018 gehouden. Deze tweedaagse wedstrijd staat onder auspiciën van WorldSkills Netherlands en vond plaats in Breda. De NK Skills zijn de landelijke vakwedstrijden voor jonge talenten van het mbo. Doel van deze wedstrijden is om aanstormend talent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Een tiental leerlingen streed in vijf ploegen om de titel Nederlands Kampioen Straatmaker 2018. Het winnen van het NK gaat vooral om de eer en de medaille. Ook is het altijd goed voor de cv’s van de mannen en bovendien is het gewoon heel leuk om mee te doen. Het is een mooi evenement voor het vakmanschap. De infra vraagt weer om mensen en er is een goede boterham te verdienen. Het is fijn dat er op deze manier aandacht is voor vakmensen.

Wie denkt dat er tijdens het NK Straatmaker gewoon een simpel stoepje gelegd wordt heeft het mis, want de allerbeste straatmaker van Nederland moet allerlei ingewikkelde patronen en figuren kunnen leggen, van verschillende materialen. De leerling-straatmakers maakten een speciaal werkstuk, dat door een deskundige jury werd beoordeeld. De deelnemers kregen in de praktijkhal van het ROC in Breda een vak toegewezen waarin zij de opdracht moesten uitvoeren. Voordat zij daadwerkelijk met de straathamer aan de slag konden, moesten eerst de berekeningen voor de hoogtes en het patroon worden gemaakt en uitgezet.

In de hal waar de Nationale Kampioenschappen Straatmaker plaatsvonden heerste opperste concentratie.

De leerling-straatmakers communiceerden alleen het hoognodige en het geluid van tientallen tikkende hamers had haast iets meditatiefs. De idyllische rust werd enkel verstoord door het lawaai van ladingen stenen die zo nu en dan uit een kruiwagen werden gekieperd.