AMSTERDAM - De werkvoorbereiders, postbezorgers en postbodes van PostNL houden morgen een staking van 24 uur. Onder meer in Noord-Holland wordt post hierdoor een dag later bezorgd. Dit laat vakbond FNV weten. Ze komen morgen onder meer samen bij locatie Amsterdam.

De werknemers zijn het niet eens met de invoering van de zogenoemde combibundel, een maatregel waarbij postbezorgers onder andere zelf hun post moeten sorteren.

Honderden banen
In de afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers van PostNL vrezen dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast steekt het hen dat het bedrijf de vernieuwing in wil voeren zonder overleg met de bonden.

Fysieke klachten
"PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder draagvlak bij de medewerkers, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers." Werknemers zouden naast meer werkdruk ervaren ook fysieke klachten hebben. "De invoering betekent bovendien het verlies van minimaal vijfhonderd banen in de sorteercentra'', aldus Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang. Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers en postbodes.