NOORD-HOLLAND - Jongeren zijn de afgelopen jaren minder vaak betrokken bij ongevallen op overwegen, zo meldt ProRail vandaag. De spoorwegbeheerder kondigde eerder aan om 'gevaarlijke onbewaakte overwegen', waar de meeste ongelukken zouden gebeuren, aan te gaan pakken.

In Noord-Holland gaat dat in totaal om tien onbewaakte overwegen, waaronder in Enkhuizen en Santpoort. Daar wordt de komende jaren beveiliging aangelegd en mogelijk komen er ook spoorwegbruggetjes die onder het spoor door worden getrokken.

ProRail is bovendien bezig met veiligheidscampagnes. En dat zou vruchten afwerpen, in elk geval bij jongeren. Zo waren jongeren onder de twintig jaar tussen 2008 en 2017 bij 11,5 procent van het aantal ongevallen betrokken.

In de tienjaarlijkse periode daarvoor was dat nog 17,7 procent. Ook de groep tussen de twintig en dertig jaar laat een duidelijke verbetering zien; 16,5 procent ten opzichte van 22,1 procent.

Minder ongevallen
Daarnaast is het totaal aantal ongevallen op overwegen sterk gedaald. Tussen 1988 en 1997 vonden er nog 1435 ongevallen plaats. Van 2008 tot en met 2017 is dat gedaald naar 417 in tien jaar. De afgelopen vijf jaar is het verder gedaald naar gemiddeld dertig per jaar.