LANGEDIJK - Vier schippersknechten gingen naar de kermis in Zuid-Scharwoude. Ze hadden plezier en dronken bier. Bij sluitingstijd van de cafés maakten ze ruzie met de nieuwe veldwachter. Het was 22 september 1936. Toen ze midden in de nacht op straat stonden riepen ze tegen elkaar: 'We gaan nog een paar minuutjes praten met die uitslover.' Bij zijn dienstwoning in Broek op Langedijk drukten ze op de bel en weldra zwaaide de politieman met zijn zwaard en flitsten de kogels door de Dorpsstraat.


In het boek ‘De Bloednacht, opschudding in Broek op Langedijk,’ dat op 24 juni a.s. verschijnt, reconstrueert Frits Kool de heftige confrontatie tussen veldwachter Reinier Cornelis van den Bosch en de schippersknechten. De gereformeerde Marinus Kool, wiens kermisgang niet vanzelfsprekend was, moest deze schermutseling met de dood bekopen. Er ontstond grote opschudding in het protestantse en gezagsgetrouwe Broek op Langedijk. De kranten in Nederland en overzeese gebiedsdelen openden de dagen na de schietpartij met schreeuwende koppen. Ook de uitspraak na de rechtszaak tegen de drie schippersknechten, die wel de kogels maar niet een veroordeling ontsprongen, maakte veel tongen los.

Vandaag zouden we in een vergelijkbaar geval vermoedelijk spreken over buitensporig geweld. Maar ook al in 1937 stelde het SDAP-kamerlid Maup Mendels hierover scherpe vragen in een debat met RKSP-minister Van Schaik. Tevergeefs.

De herontdekking van deze verzwegen familiegeschiedenis geeft ook een beeld van de loopbaan van de veldwachter na de schietpartij, zijn promotie en zijn opmerkelijke rol in het Zaans verzet.

Het boek wordt gepresenteerd op zaterdag, 24 juni om 11.00 uur in een zaal van de Trefpuntkerk te Broek op Langedijk.

Frits Kool (Alkmaar, 25 juni 1944) groeide op in Broek op Langedijk. In zijn werkzame leven vervulde hij management- en directiefuncties bij organisaties en bedrijven. Nu hij met pensioen is schrijft hij columns en waargebeurde verhalen met een beetje verbeelding. Van zijn hand verschenen eerder ‘Dirk en Agaath, oorlogstragedie’ en ‘Inspiratie onderweg.’

Specificaties boek:

Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Verschijningsdatum: 24 juni 2023
Afmetingen: 21 x 14,5 cm
Aantal pagina’s: 142 zwart en in kleur
Illustraties: 85 afbeeldingen
Auteur: Frits Kool
Uitgever: Boekengilde
ISBN/EAN: 978-94-6437-946-4
NUR code: 686
Prijs per exemplaar: € 20,-

Vanaf 24 juni te koop bij www.boekengilde.nl/boekenshop/de-bloednacht/ en bij iedere boekhandel en internetboekhandel. Nu reeds te reserveren.