NEDERLAND - In de eerste volle week van mei zien wij nog niet de lente die wij graag willen zien. De komende dagen voeren grijs, nat en op dinsdag zelfs onstuimig weer de boventoon. Pas na Bevrijdingsdag op woensdag is er enige zicht op verbetering.


Na een zeer frisse nacht (ca. 3 graden) trekken op maandag al enkele wolkenvelden en buien over het land. Met temperaturen tussen 11 graden aan de westkust tot 14 graden in het zuiden is het eigenlijk te fris voor de tijd van het jaar. Er staat een matige tot krachtige zuidwestenwind.

Dinsdag steekt er een stevige westenwind op en kan het zelfs onstuimig worden. Aan de westkust is zelfs sprake van windkracht 7. Tevens brengt de wind diverse buien mee waarvan sommigen zelfs met onweer en hagel. Naarmate de dag vordert kan het zelfs richting stormachtig gaan in de avond tijdens Dodenherdenking. Op veel plaatsen komt de temperatuur niet boven de tien graden en dit voelt nog eens kouder aan door de wind. De winterjas kan dan ook nog niet opgeborgen worden.

Op woensdag, Bevrijdingsdag, is het minder nat dan dinsdag, maar blijft het ronduit koud met een stevige noordwester en temperaturen rond de tien graden.

Donderdag neemt de wind iets in kracht af en verdwijnen de buien ook langzaam. Er komt zelfs af en toe een waterig zonnetje voorbij. De thermometer wil echter nog niet echt stijgen en we mogen de handjes dichtknijpen als we de 12, 13 graden halen.

Ook op vrijdag komt de zon iets vaker om de hoek kijken en blijft het waarschijnlijk droog bij een matige westenwind.

Vanaf volgend weekend volgt er waarschijnlijk een stijging van de temperatuur richting 15,16 graden, hetgeen beter bij de tijd van het jaar past. Dat kan in eerste instantie wel weer voor wat regenbuien zorgen, maar is waarschijnlijk een voorbode voor droger en rustiger weer in de week daarna.