NOORD-HOLLAND - Natuur en Milieufederatie Noord-Holland organiseert van 21 t/m 27 oktober de Week van het Donker. Tijdens deze dagen staat het belang van natuur en donkerte voor het welzijn van mens en dier centraal. De Week van het Donker is een week vol unieke nachtactiviteiten in Noord-Holland met aansluitend het landelijke evenement Nacht van de Nacht op 28 oktober. Door heel de provincie kunnen mensen kennis maken met de kracht van de donkere natuur. De kick-off van deze week vindt plaats in ARTIS op 21 oktober van 19.30 tot 22.00 uur.


Programma kick-off

De kick-off van de Week van het Donker biedt een gevarieerd programma in het ARTIS-Planetarium, met onder andere Samuelle van Deutekom, boswachter bij Staatsbosbeheer, en Prof. Joke Meijer van BioClock Consortium. Deze deskundigen leggen uit waarom het donker zo belangrijk is voor mens en dier en waarom het belangrijk is om lichtvervuiling tegen te gaan. De avond wordt geopend door gedeputeerde Rosan Kocken (Natuur en Landschap) van de provincie Noord-Holland. Aanvullend ervaren de bezoekers de natuur en donkerte van dichtbij met een nachtwandeling door de dierentuin. Kaarten voor de kick-off zijn verkrijgbaar via ARTIS of bezoek www.weekvanhetdonker.nl voor meer informatie. Rosan Kocken:“Het mooie aan deze week is dat we onze inwoners, ondernemers en gemeenten bewustmaken van wat kunstlicht in de avond en nacht doet met dieren. Een sfeerverlichte tuin kan het gedrag van insecten en zoogdieren veranderen met gevolgen voor hun voortplanting. Vogels ondervinden weer hinder van fel verlichte kantoorgebouwen en dat zorgt voor moeilijkheden in hun oriëntatie. We helpen de natuur een handje als we vaker het licht uitdoen.”

Donkerte-evenementen

Van 24 t/m 27 oktober kan men bij De Helderse Vallei in Den Helder, Bibliotheek in Alkmaar en bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Overveen meer leren over donkerte, nachtdieren en lichtvervuiling. Op locatie is er een opblaasbaar planetarium van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA). Sterrenkundigen nemen de bezoekers mee op reis tijdens een planetariumshow. Verder zijn er verschillende kinderactiviteiten en lezingen. Iedereen kan ter plaatse kleine informatiegidsen meenemen over lichtvervuiling, met tips wat je daar zelf aan kunt doen. Voor het volledige programma en het reserveren van de planetariumshow bezoek je www.weekvanhetdonker.nl

Week van het Donker

Met de Week van het Donker vragen we meer bewustzijn voor het belang van donkerte en aandacht om spaarzamer met verlichting om te gaan. Voor meer informatie over Week van het Donker bekijk www.weekvanhetdonker.nl. Daarnaast genereert Natuur en Milieufederatie meer aandacht voor Noord-Hollandse nachtnatuur en vergroot ze tegelijkertijd het bereik van de programma's Nacht van de Nacht. Voor het volledige overzicht kan iedereen terecht op de activiteitenkaart van Nacht van de Nacht.

De Week van het Donker wordt gesponsord door provincie Noord-Holland en AEB Amsterdam