NEDERLAND - Na de vrieskou, sneeuwval en gladheid van afgelopen week zien het weerbeeld er voor de komende dagen heel anders uit. Meerdere dagen wordt het zelfs onstuimig en stormachtig.


Op zondag in de ochtend zijn er veel wolkenvelden en stijgt de kans op wat lichte regen of motregen. Er staat een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind en de temperatuur stijgt naar een enkele graad boven nul. Zolang de wegen nog niet ontdooit zijn kan de lichte (mot)regen gladheid verzaken. In de middag stijgt de temperatuur langzaam naar 5 tot 8 graden. In het westen is de wind krachtig en aan de noordwestkust waait het hard.

In de nacht naar maandag wordt het onstuimig met in het binnenland een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind en windstoten van 75-85 km/uur. In de kustprovincies is de wind krachtig tot hard met zware windstoten van 85-100 km/uur, mogelijk zelfs nog harder. Aan de noordwestkust en op de Wadden kan het een tijd stormen tot windkracht 9. Het onstuimige weer gaat samen met veel bewolking en perioden met regen. Het wordt zacht met 8 tot 11 graden. Gedurende de dag is de wind nog stormachtig, maar de kans op stormkracht en zeer zware windstoten neemt snel af. Ook de regen neemt af en maakt plaats voor enkele buien en droge perioden met zon.

Op dinsdag en woensdag blijft het onstuimig en nat. Hierbij blijft het zacht met flink wat wind. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag trekt een regengebied over het land en gaat het opnieuw hard waaien. Ook is er kans op zware windstoten. In de loop van woensdag neemt de wind weer in kracht af.

De dagen blijft het vaker droog en schijnt af en toe de zon. Zowel donderdag als vrijdag kan het echter ook van tijd tot tijd regenen. De middagtemperatuur ligt tussen 8 en 11 graden en er staat een matige tot vrij krachtige wind.

In het volgende weekend lijkt de wind en buiigheid dan weer af te nemen en gaan de temperaturen, met name in de nachten, weer wat dichter richting het vriespunt.