LANGEDIJK - Als zzp’er geniet je van bepaalde voordelen. Zo heb je over het algemeen meer te zeggen over hoe je je tijd indeelt. Daarnaast kun je vaak een hoger tarief vragen dan iemand in loondienst met een vergelijkbaar beroep. Tegelijkertijd zitten er ook nadelen aan het ondernemerschap. Zo stel je je als ondernemer bloot aan meer risico’s dan wanneer je in loondienst werkzaam bent. Gelukkig kun je je tegen de financiële gevolgen van deze risico’s vaak goed beschermen met zakelijke verzekeringen. In dit artikel vertellen we je meer over verzekeringen die zeker als zzp’er van pas kunnen komen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De eerste verzekering die we willen bespreken, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Als zzp’er kun je hier veel profijt van hebben. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, kun je als zzp’er bij arbeidsongeschiktheid niet terecht bij de overheid voor een uitkering. Waar iemand in loondienst zeker weet dat hij of zij altijd een inkomen zal hebben, weet je dat als ondernemer niet zeker.

Dat is waar de AOV om de hoek komt kijken. Kun je een langere tijd niet of grotendeels niet meer werken, bijvoorbeeld door ziekte of door een ongeluk, dan kun je bij je verzekeraar aankloppen voor een uitkering. De hoogte van de uitkering die je ontvangt, heb je zelf bepaald bij het afsluiten van de verzekering. Zeker als je net begonnen bent en nog geen grote financiële buffer hebt aangelegd, is deze verzekering handig. Je kunt hiermee namelijk de meeste kosten blijven betalen, ook als je omzet opdroogt door arbeidsongeschiktheid.

Aansprakelijkheidsverzekering

De tweede verzekering waar we het over willen hebben, is de aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel je er liever niet over nadenkt, kan het je best overkomen dat je te maken krijgt met aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan productaansprakelijkheid, waarbij je aansprakelijk wordt gesteld voor schade die is ontstaan door je producten. Of dienstenaansprakelijkheid, waarbij er schade is ontstaan doordat je een fout hebt gemaakt bij het leveren van je dienst.

De kosten van aansprakelijkheid kunnen flink in de papieren lopen. Gelukkig kun je je bedrijf hiertegen beschermen met aansprakelijkheidsverzekeringen. Een ongeluk blijft altijd in een klein hoekje zitten, maar met deze verzekeringen kun je in ieder geval zorgen voor bescherming tegen de financiële gevolgen van dat ongeluk.

Autoverzekering (zakelijk)

De laatste verzekering die we bespreken in dit artikel, is de zakelijke autoverzekering. In veel opzichten lijkt deze op de particuliere autoverzekering. We spreken namelijk van dezelfde basisdekkingen en vrijwel dezelfde aanvullende pakketten. Maar staat je auto op de balans van je bedrijf, dan zul je deze zakelijk moeten verzekeren. Ook als zzp’er is je particuliere autoverzekering dan niet afdoende.