NEDERLAND - Of het nu gaat om een ommetje met de hond, even een route afsnijden of eieren zoeken: lopen langs of over het spoor is verboden.

Het is namelijk levensgevaarlijk. In samenwerking met het Spoorwegmuseum heeft ProRail eerder een attractie ontwikkelt waarin je ervaart hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein.

Ongevallen voorkomen

Spoorlopen is erg gevaarlijk. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Om ongevallen te voorkomen, remt een machinist direct als hij iemand op of rond het spoor ziet. Ook andere treinen op dat traject moeten stapvoets verder rijden, totdat de ‘storing’ is verdwenen. Dit levert voor meerdere treinen vertraging op.

Een paar cijfers

  • Een trein die 130 km/uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter. Een trein kan nooit in één keer stilstaan, en komt ook weer traag op snelheid.
  • Spoorlopers veroorzaken 3,5 uur treinvertraging per dag: bijna 30% van alle treinvertragingen.
  • Lopen langs het spoor kan je een boete opleveren van 140 euro.

Het spoorwegmuseum

Met een bezoek aan het Spoorwegmuseum reis je op een verrassende manier door 175 jaar geschiedenis. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten. Zo stap je in het echte rijtuig van de koninklijke familie. Je maakt in een spannende rit kennis met de allereerste gigantische stoomlocomotieven. En je ervaart hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein