ZUID SCHARWOUDE - Politieke partijen in de gemeente Langedijk zijn bezorgd over de gang van zaken bij Moskee Al Mohsinien in Zuid-Scharwoude. Aanleiding is het nieuws dat de moskee in 2010 geld zou hebben aangevraagd in Saoedi-Arabië. De voorzitter van de moskee erkent dat, maar zegt dat er "geen cent" is overgemaakt.

Jan Bokdam van Hart voor Langedijk/D66 laat weten volgende week in gesprek te gaan met de moskee. "Ik maak me wel zorgen, ja." Wel zeggen meerdere partijen dat de moskee goed bekend staat in de regio en dat er bovendien nooit problemen zijn geweest.

"Omdat ze heel goed liggen in de gemeenschap is het niet zo dat alle alarmbellen afgaan, maar we moeten dit wel even goed uitzoeken", laat Soledad van Eijk van GroenLinks weten.

Geldstromen

Gisteren werd bekend dat in Noord-Holland zeker vijf islamitische organisaties in Amsterdam en één in Zuid-Scharwoude de afgelopen jaren geld hebben aangevraagd of ontvangen uit Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië. Informatie over deze geldstromen is jarenlang door de overheid geheim gehouden. Dat blijkt uit drie lijsten waarop NRC en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen.

Lees ook: Islamitische organisaties in Zuid-Scharwoude en Amsterdam op financieringslijst Golftaten

Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden, vanwege de zorg dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse moskeeën. In totaal worden 39 islamitische instellingen in Nederland genoemd.