AMSTERDAM - Na afgelopen zomer kunnen we zonder twijfel concluderen dat “hetcamperleven” populairder is dan ooit. Nederlanders en Belgen zijn altijd al enthousiastekampeerders geweest, maar in combinatie met het virus, heeft het een nieuw level bereikt.Het camper verhuurbedrijf Indie Campers ziet een groei van 200% in binnenlandseboekingen vergeleken met vorig jaar. Door deze evolutie stellen veel mensen zich dezevraag: Is het gunstiger om een camper te hurenof te kopen?

De primaire factor van het huur-versus koop dilemma hangt af van hoe vaak je de camperdenkt te gaan gebruiken. Een camper heeft een gemiddeld prijskaartje van 45.000 euro.Naast deze initiële investering van het kopen van een camper, moeten kopers rekeninghouden met de bijbehorende, maandelijkse kosten van onderhoud, opslag en verzekering.Als je je voertuig elk weekend en elke vakantie gaat gebruiken of als je permanent in eencamper wilt wonen dan is een camper kopen zeker de moeite waard, het heeft namelijk eenhoge prijs-kwaliteitverhouding ten opzichte van de aankoop van een vakantiehuis.

Echter, is je plan enkel om de camper te gebruiken voor een aantal roadtrips, dan zul je snelvoelen dat het een dure hobby is en het de hoge kosten van de aankoop niet waard is.Het huren van het camper past dan beter bij je behoeftes en verplicht je geen grote jaarlijkseen maandelijkse investeringen zoals bovengenoemd. Huren zorgt voor veel meer flexibiliteiten gemak in het gehele proces van onderzoek doen en het ophalen en terugbrengen van decamper. Maar ook is het gunstiger terwijl je de camperhuurtaangezien reizigers toeganghebben tot diensten van het verhuur bedrijf zoals de wegenwacht, reistips enschoonmaakdiensten.

Een veelvoorkomend probleem is dat veel kopers investeren in een camper, maar die ookvrij snel weer doorverkopen wanneer ze de hoge kosten beseffen. Dit wordt snel duidelijkals de camper het grootste deel van het jaar stilstaat, maar er tegelijkertijd wel voor wordt betaald. Verschillende nieuwe camper verhuurplatforms bieden nu een oplossing hiervoorvia een peer-to-peer marktplaats, waar camper eigenaren hun campers voor verhuuraanbieden en zo hun investering en maandelijkse kosten terug verdienen, de “Airbnb” en“Marktplaats” van campers.